Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hlavně si nic nemyslet

Tento měsíc mají premiéru hned dva nové české filmy mladých debutujících režisérů – Jakuba Sluky i Davida Jařaba. Oba se pokoušejí divákům nabídnout neotřelý pohled na naší současnost. Na první pohled jsou tematicky i formálně velmi rozdílné, při bližším zkoumání však najdeme několik společných rysů, které jako by výmluvně dokládaly stav současného českého filmu.

Fotografie: Přijeli hooligans, to bude švanda. Foto: Falcon • Autor: Respekt
Fotografie: Přijeli hooligans, to bude švanda. Foto: Falcon • Autor: Respekt

Tento měsíc mají premiéru hned dva nové české filmy mladých debutujících režisérů – Jakuba Sluky i Davida Jařaba. Oba se pokoušejí divákům nabídnout neotřelý pohled na naší současnost. Na první pohled jsou tematicky i formálně velmi rozdílné, při bližším zkoumání však najdeme několik společných rysů, které jako by výmluvně dokládaly stav současného českého filmu.

Kluci ze stadionu

Non plus ultras vypráví příběh pětice radikálních fotbalových fanoušků, kteří zažívají různá obyčejná „dobrodružství“ v hospodě, doma, na stadionu atd. Hlavní postavou je lídr sparťanské skupinky Bejčák (David Novotný), který se kvůli slibně se rozvíjejícímu vztahu se spolužačkou své sestry pokouší o určitou sebereflexi a snaží se z partičky vybřednout. Ve filmu sledujeme divokou jízdu této pětice na zápas Sparta versus Baník Ostrava, ještě divočejší návštěvu plesu v Lucerně, komické setkání s pravými anglickými hooligans, jejich konfrontaci s Bejčákovými příbuznými ze zaplaveného venkova a další peripetie. Režisér Sluka se nepokouší nijak moralizovat a tolik propírané stadionové násilí vykresluje jako nedílnou součást života tak trochu retardovaných, ale mile komických postav. Film spoléhá na slavné komiky (Oldřich Kaiser, Jiří Lábus), starší výborné herce (Jana Hlaváčová, Vladimír Dlouhý), a hlavně na humorné situace, které se podle Slukových slov skutečně staly. Nutno přiznat, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].