Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Generál má rád sport

Další malá diplomatická válka vypukla mezi Minskem a Evropskou Unií. Tentokrát jde o rozhodnutí prezidenta Lukašenka postavit do čela běloruské reprezentace, odjíždějící do Atén, ministra sportu a cestovního ruchu Jurije Sivakova. To by ostatně nebylo až tak velké překvapení – poměry v Bělorusku zůstávají stejné jako za starých „zlatých“ sovětských časů, kdy vysoce postavený státní úředník nesměl chybět u žádné význačné sportovní události, aby na místě neustále popoháněl reprezentanty v boji o prestižní medaile. Jurij Sivakov je však člověkem s rukama až po lokty od krve – s největší pravděpodobností má osobně na svědomí vraždy běloruských opozičních předáků.

Fotografie: Oběti cvičné střelby? (Stoupenci opozice žádají objasnění případu Jurije Zacharenka.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Oběti cvičné střelby? (Stoupenci opozice žádají objasnění případu Jurije Zacharenka.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Další malá diplomatická válka vypukla mezi Minskem a Evropskou Unií. Tentokrát jde o rozhodnutí prezidenta Lukašenka postavit do čela běloruské reprezentace, odjíždějící do Atén, ministra sportu a cestovního ruchu Jurije Sivakova. To by ostatně nebylo až tak velké překvapení – poměry v Bělorusku zůstávají stejné jako za starých „zlatých“ sovětských časů, kdy vysoce postavený státní úředník nesměl chybět u žádné význačné sportovní události, aby na místě neustále popoháněl reprezentanty v boji o prestižní medaile. Jurij Sivakov je však člověkem s rukama až po lokty od krve – s největší pravděpodobností má osobně na svědomí vraždy běloruských opozičních předáků.

Komando pro dokonalý zločin

58letý generálporučík, který svůj život zasvětil práci v bezpečnostních složkách, patřil od samého počátku Lukašenkovy éry k nejbližšímu okolí prezidenta – působil nejprve v bezpečnostní radě státu a posléze se stal velitelem vojsk ministerstva vnitra. V této významné funkci se nepochybně osvědčil – pod jeho neochvějným vedením se tato skvěle vyzbrojená a vycvičená mnohotisícová mašinerie zúčastnila početných „bojů“ proti opozičním manifestacím. Úspěšné brutální pouliční zásahy generála nezůstaly bez prezidentova povšimnutí a Sivakova jmenoval ministrem vnitra. Nešlo ale jen o mlácení demonstrantů.

Málokdo v té době věděl to, co nyní ví v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].