Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tajemství klubu pohostinných

Fotografie: Někdy je to sázka do loterie, ale dobře se na to vzpomíná. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Někdy je to sázka do loterie, ale dobře se na to vzpomíná. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Jezdit na zajímavá místa levně a navíc s jistotou, že mě tam čeká byt a pomocná ruka přátel – to je trend moderního cestovatelství, který se už uchytil i v České republice. Vypadá to neuvěřitelně, ale přitom je to v podstatě snadné.

Věk, koníčky, zvířata

Oldřich Neuberger (22) vyrazil před pěti lety se svým kamarádem na okružní cestu po Francii. Byla to jejich první velká cesta: s batohem a mapou si vytyčili předběžnou trasu, pak se postavili ke krajnici, natáhli ruku se zdviženým palcem a čekali, kdo zastaví. Za česko-německými hranicemi na ně čekalo milé překvapení: místní často stavěli a nabízeli všemožné informace i pomoc. Ve Francii pak při stopování narazili na sympatického řidiče. „Ten kluk se nabídl, že nám ukáže oblast v horách, kde bydlí, a že u něj můžeme i přespat,“ říká Oldřich. „Váhali jsme, protože jsme toho člověka neznali, ale nakonec jsme s ním jeli,“ říká Oldřich. Po společné večeři jim pak hostitel odhalil tajemství klubu pohostinných.

Hospitality club je systém, do něhož se na internetu (www.hospitalityclub.org) může zdarma zapojit kdokoli. Sdružuje lidi, kteří rádi cestují a kteří mohou nabídnout pomoc jiným cestovatelům. Ta pomoc může mít nejrůznější tvář – od zápůjčky bytu přes bezplatný nocleh na podlaze ve spacím pytli až třeba po procházku s hosty po městě a rozhovor…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].