Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Někdy musíte být hodně tvrdý

Vladimíř Mlynář se narodil roku 1966 v Praze. Po gymnáziu pracoval v dělnických profesích a podílel se na práci disentu, zejména jako redaktor samizdatových Lidových novin. V letech 1991–97 pracoval v týdeníku Respekt (od roku 1994 jako šéfredaktor). V prosinci 1997 se stal poradcem premiéra Tošovského a později ministrem jeho vlády. Vstoupil do nově vzniklé Unie svobody a v letech 1998–2002 patřil mezi nejvýraznější poslance opozice. Dvakrát kandidoval na předsedu strany, naposledy těsně prohrál s H. Marvanovou. Po volbách 2002 se stal šéfem nového ministerstva informatiky a tuto funkci zastává i ve vládě Stanislava Grosse. V. Mlynář je ženatý, má dva syny.

Fotografie: Vladimír Mlynář. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Vladimír Mlynář. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rámeček

VLADIMÍR MLYNÁŘ se narodil roku 1966 v Praze. Po gymnáziu pracoval v dělnických profesích a podílel se na práci disentu, zejména jako redaktor samizdatových Lidových novin. V letech 1991–97 pracoval v týdeníku Respekt (od roku 1994 jako šéfredaktor). V prosinci 1997 se stal poradcem premiéra Tošovského a později ministrem jeho vlády. Vstoupil do nově vzniklé Unie svobody a v letech 1998–2002 patřil mezi nejvýraznější poslance opozice. Dvakrát kandidoval na předsedu strany, naposledy těsně prohrál s H. Marvanovou. Po volbách 2002 se stal šéfem nového ministerstva informatiky a tuto funkci zastává i ve vládě Stanislava Grosse. V. Mlynář je ženatý, má dva syny.

Konec rámečku

Proč chcete být v nové vládě ministrem?

Jsem politik a moje politická strana udržela v nové vládě příslušné ministerstvo. Navíc si myslím, že jsem v oblasti telekomunikací a informatiky už docela dost udělal.

Ptám se proto, že jste si u premiéra Špidly nedávno stěžoval, jak Grossův poradce Miroslav Forman zasahuje do státem vlastněného Telecomu a Eurotelu. Teď, když se premiérem stal Stanislav Gross, vám už Forman nevadí?

Ohrazoval jsem se proti tomu, že pan Forman posílal členům dozorčí rady Telecomu na mobil pokyny, jak mají hlasovat, aniž byl k tomu jakkoli oprávněn. Teď angažmá ministerstva informatiky v Telecomu skončilo, podle pravidel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].