Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kerry coby drsný chlápek

Zatímco v minulosti se většina amerických voličů začala o nadcházející volby zajímat až po čase dovolených, letos oba kandidáti přitahují na předvolebních setkáních velké zástupy voličů už v těchto letních měsících. Americká veřejnost je v názorech na oba kandidáty výrazně polarizovaná (80 procent základny demokratů je na George Bushe velmi naštvaná, podobný počet republikánů by Kerryho nikdy nevolil), a tak existuje jen úzký segment nerozhodnutých voličů, o který se bude v následujících měsících o to urputněji bojovat.

Fotografie: Věřte mi, bude-li to nutné, povedu vás i do války. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Věřte mi, bude-li to nutné, povedu vás i do války. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Zatímco v minulosti se většina amerických voličů začala o nadcházející volby zajímat až po čase dovolených, letos oba kandidáti přitahují na předvolebních setkáních velké zástupy voličů už v těchto letních měsících. Americká veřejnost je v názorech na oba kandidáty výrazně polarizovaná (80 procent základny demokratů je na George Bushe velmi naštvaná, podobný počet republikánů by Kerryho nikdy nevolil), a tak existuje jen úzký segment nerozhodnutých voličů, o který se bude v následujících měsících o to urputněji bojovat.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že dvě významné červencové události – jmenování kandidáta na viceprezidenta a konvent Demokratické strany v Bostonu – nepřispěly k výraznému nárůstu Kerryho popularity. Přitom stranický sjezd kandidátům tradičně pomáhá zlepšit postavení mezi voliči. Ne však letos. I když průzkum časopisu Newsweek, prováděný ještě v závěru Bostonského jednání, ukazoval slušný náskok pro Kerryho (49 % : 42 %), průzkumy z minulého týdne signalizovaly, že se názory voličů na oba kandidáty vrátily zpět tam, kde se nacházely před bostonským jednáním.

Ve všech významných celoamerických průzkumech si Kerry udržuje mírný (3–5%) náskok nad prezidentem Bushem. Jedná se ale o průzkumy mezi registrovanými americkými voliči, což je kategorie, do níž spadá 75 % Američanů. Prezidentských voleb se přitom tradičně zúčastňuje jen okolo 50 % americké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].