Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo vykoupí Miriam

Už více než dva měsíce je v rukou neznámých únosců kdesi v Rusku u čečenských hranic humanitární pracovnice Miriam Jevíková (28). Zločinci už třikrát telefonicky vyhrožovali její smrtí, přesto se zdejší diplomaté, média i policie případem prozatím zabývají jen vlažně. Hlasy expertů z Ruska přitom varují, že bez českého zájmu a tlaku na ruská oficiální místa nemá Miriam na vysvobození šanci.

Fotografie: Miriam Jevíková: osudová cesta. Foto OPU • Autor: Respekt
Fotografie: Miriam Jevíková: osudová cesta. Foto OPU • Autor: Respekt

Už více než dva měsíce je v rukou neznámých únosců kdesi v Rusku u čečenských hranic humanitární pracovnice Miriam Jevíková (28). Zločinci už třikrát telefonicky vyhrožovali její smrtí, přesto se zdejší diplomaté, média i policie případem prozatím zabývají jen vlažně. Hlasy expertů z Ruska přitom varují, že bez českého zájmu a tlaku na ruská oficiální místa nemá Miriam na vysvobození šanci.

Na stezkách bojovníků

Policie dnes odposlouchává telefony Organizace pro pomoc uprchlíků (OPU), ve které Miriam Jevíková pracovala. Zatím zachytila jediný hovor. Dvacátého prvního července volal rusky hovořící muž, požadoval za propuštění dívky milion dolarů, jinak ji prý zabije. Tomuto hovoru předcházely začátkem července dva telefonáty na aparát šéfa OPU Martina Rozumka a jeho ženy. Stejný hlas přednesl stejný požadavek a Rozumkovi vše ohlásili policii.

Slovenka Martina Jevíková žije už léta v Praze a studuje Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 2000 začala pracovat pro OPU jako překladatelka z ruštiny, dvakrát navštívila v rámci své práce Čečensko a jednou Afghánistán. „Čečence si velmi oblíbila, trávila s čečenskými uprchlíky v Česku většinu svého času a dokázala od nich získávat skvělé informace,“ říká Martin Rozumek. Hovořili s ní otevřeně o tajných stezkách, kterými přecházeli čečenští bojovníci tamní hranice i o vztazích mezi bojovníky různých polních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].