Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Aeroflot na prodej

Z Ruska přišla minulý týden nečekaná zpráva: Vláda rozhodla o urychlení privatizace. V roce 2005 se chce zbavit téměř 1900 firem a akciových podílů. Na prodej jsou i akcie takových gigantů, jako jsou telekomunikační společnost Svjazinvest, letecký přepravce Aeroflot nebo Magnitogorský metalurgický závod. Ministr zemědělství Alexej Gordějev navrhl prodat největšího výrobce alkoholu holding Rosspirtprom, který ovládá třetinu trhu v Rusku.

Jak tomu rozumět? Kreml se zřejmě snaží přesvědčit západní investory, zneklidněné po drakonickém zásahu vůči ropné firmě, že Rusko pro ně pořád může být zajímavou zemí.

Putin dává zelenou

Výsledky zasedání vlády z 29. července jsou překvapivé – ruský kabinet slibuje rychlost a průhlednost. Státní podniky s příjmy do 10 milionů rublů (asi 90 milionů korun) a s méně než padesáti zaměstnanci mají být urychleně oceněny a prodány jako celek. Obvyklý postup, tedy jejich převedení na akciovou společnost, by totiž zabral téměř tři čtvrtě roku. Na podzim chce navíc ministr pro ekonomický rozvoj a obchod German Gref navrhnout zjednodušení privatizačních zákonů.

Ódy na rychlou a legální privatizaci by zatím ale byly předčasné. Schvalování plánu privatizace je každoroční rutina, ruský tisk označuje dokument za pouhou „informaci k přemýšlení“. Vláda na něm chce dále pracovat a definitivní schválení v parlamentu se čeká do konce letoška. Vzhledem k nynějšímu rozložení politických sil v Rusku jde o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].