Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zázraky podle Cieslara

Fotografie: Cieslarovy statě se čtou také jako deník. Foto: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Cieslarovy statě se čtou také jako deník. Foto: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Velký společenský román, jenž by přesvědčivě postihl iluze i traumata české společnosti v posledním půlstoletí, doposud nikdo nesepsal. Jeho role částečně připadla deníkům, žánru zdánlivě nenáročnému, který se tradičně spojuje hlavně s dospívajícími dívkami. Deníky Jana Hanče, Jiřího Koláře, Jana Zábrany či Ivana Diviše, ale také podobně koncipovaný Český sen Ludvíka Vaculíka nebo Let let Josefa Hiršala a Bohumily Grögerové patří nepochybně k nejvýmluvnějším svědectvím o české existenci v druhé polovině dvacátého století.

Esejista a filmový kritik Jiří Cieslar, který deníkové literatuře věnoval v posledních deseti letech soustavnou pozornost, shrnul své recenze na toto téma v knize Hlas deníku vydané letos nakladatelstvím Torst. I když se v každé stati zabývá konkrétním autorem, prostupuje celý svazek snaha postihnout žánr obecně a vytýčit aspoň v hrubých rysech jeho typologii i měřítka hodnot. Opakovaně přitom zaznívají lamenta nad profanací, k níž v posledních letech dochází, když se z deníků stal „málem módní žánr“, který pěstuje kdekdo, aniž by toho byl hoden.

Setkání s Goethem

Deníky se psaly odedávna. Na rozmezí beletrie, historiografie a čistě privátního písemnictví si je vedli už antičtí myslitelé, leckdy se jim přiblížili i středověcí kronikáři, mystici či dobrodruzi a obzvláštní váhu získaly v novověku. Renesanční kavalíři ve svých denících zachytili…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].