Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Úžasný svět wiki

Encyklopedii, kterou spolu tvoří teenager z Texasu, expert na aplikovanou matematiku z prestižní univerzity a brněnský prodavač elektrosoučástek, by asi bookmakeři mnoho šancí nedávali. Avšak přesně tato otevřenost stojí za zcela mimořádným úspěchem projektu Wikipedia.org, který je možné bez nadsázky považovat za jeden z nejpozoruhodnějších fenoménů současného internetu.

Fotografie: Slyšeli jste, pánové, o té konkurenci, která se objevila na Síti? (Na snímku alexandrijská knihovna v Egyptě.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Slyšeli jste, pánové, o té konkurenci, která se objevila na Síti? (Na snímku alexandrijská knihovna v Egyptě.) Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Encyklopedii, kterou spolu tvoří teenager z Texasu, expert na aplikovanou matematiku z prestižní univerzity a brněnský prodavač elektrosoučástek, by asi bookmakeři mnoho šancí nedávali. Avšak přesně tato otevřenost stojí za zcela mimořádným úspěchem projektu Wikipedia.org, který je možné bez nadsázky považovat za jeden z nejpozoruhodnějších fenoménů současného internetu.

Pan Wells má sen

Když se v roce 1937 anglický spisovatel H. G. Wells zasnil a předpověděl vznik „permanentní encyklopedie“, nad jejímž obsahem bude bdít armáda pracovníků schopných nepřetržitě aktualizovat všechny její údaje, nezdálo se, že by kdy něco takového technické možnosti dovolily. Čas dal však vizionáři za pravdu a Wikipedie z jeho snu učinila realitu. Je otevřena všem, kdokoli do ní může přispět novým encyklopedickým heslem nebo opravit či doplnit téměř jakékoli stávající. Od ledna 2001, kdy byla spuštěna, do ní stovky lidí napsaly už přes tři sta tisíc článků a každý den přibývají další. Projekt tak dal rychle vyrůst nejrozsáhlejšímu naučnému slovníku na světě. K oblibě wikipedie přispívá i fakt, že na hesla v ní obsažená se nevztahují přísná omezení daná autorským zákonem. Čtenář může zdarma cokoli použít či pozměnit, pokud odkáže na zdroj a zaručí, že i jím upravený text bude dále veřejnosti k dispozici za stejných podmínek.

Princip internetových stránek, které může každý doplňovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].