Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zachraňte duši New Yorku

Nejúspěšnější a zároveň jedna z nejstarších bílých raperských kapel The Beastie Boys vydala nedávno novou desku To the 5 Boroughs. Tajemný název by se dal přeložit jako „Na vědomí celému New Yorku“ (respektive jeho pěti hlavním částem, tedy Brooklynu, Bronxu, Queensu, Statenu a Manhattanu). V pořadí šesté album skupiny, vydané po šestileté pauze, je vlastně zvláštní formou dopisu, ve kterém se trio vyslovuje koncentrovaně a ostře k politické situaci v Americe. Ve dvacetileté historii kapely je to vůbec poprvé, co jejich album nese takto angažované poselství – raperům zřejmě došla trpělivost. Nová deska je však zajímavá ještě z jiného důvodu. Představuje totiž důležitou uměleckou reflexi atmosféry v New Yorku po teroristických útocích.

Fotografie: Beastie Boys: „Jsme stále lahůdka, okouzlující, vábiví a drsní.“ Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Beastie Boys: „Jsme stále lahůdka, okouzlující, vábiví a drsní.“ Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Nejúspěšnější a zároveň jedna z nejstarších bílých raperských kapel The Beastie Boys vydala nedávno novou desku To the 5 Boroughs. Tajemný název by se dal přeložit jako „Na vědomí celému New Yorku“ (respektive jeho pěti hlavním částem, tedy Brooklynu, Bronxu, Queensu, Statenu a Manhattanu). V pořadí šesté album skupiny, vydané po šestileté pauze, je vlastně zvláštní formou dopisu, ve kterém se trio vyslovuje koncentrovaně a ostře k politické situaci v Americe. Ve dvacetileté historii kapely je to vůbec poprvé, co jejich album nese takto angažované poselství – raperům zřejmě došla trpělivost. Nová deska je však zajímavá ještě z jiného důvodu. Představuje totiž důležitou uměleckou reflexi atmosféry v New Yorku po teroristických útocích.

Odvolejte Texasana

To the 5 Boroughs je album chytré, téměř až konceptuální. Beastie Boys záměrně zvolili hudební jazyk takzvané staré hip-hopové školy a na rozdíl od některých svých dřívějších desek zde hudebně moc neexperimentují, nehrají na své oblíbené akustické nástroje a nemíchají do hip-hopu žádné další styly. Soustředí se na vytváření rapovaných rýmů, k nimž za pomoci DJ Mixmastera Mikea přidávají doprovod z různých samplů, programovaných rytmů a zvuků. Kapela chce takovým retro-stylem evidentně připomenout a možná i na chvíli vrátit relativně uvolněná 80. léta plná bezstarostných párty, kdy newyorské věže –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].