Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Problémem je bezpečnost

Fotografie: „Začíná se od nuly.“ Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Fotografie: „Začíná se od nuly.“ Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Hajdar al-Abadí se narodil v roce 1952 v Bagdádu. Počátkem 70. let odešel studovat do Velké Británie, kde získal akademické tituly na univerzitě v Manchesteru v oboru fyziky. Poté se živil jako vývojový inženýr v branži výtahů a v roce 1993 se stal výkonným ředitelem firmy Relevet Limited. V té době jezdil po světě a účastnil se odborných konferencí. Po porážce režimu Saddáma Husajna se vrátil do Iráku. Od srpna 2003 až do konce letošního června působil jako ministr komunikací v Irácké vládní radě, výkonném orgánu za spojenecké okupace. Od července pracuje dočasně v Praze, a sice ve společnosti Infinesse. Do budoucna nevylučuje diplomatickou dráhu a kandidaturu ve všeobecných volbách v Iráku v lednu 2005.

Získat důvěru národa

Proč jste vlastně aktivní právě v Praze? Co Vás sem zavedlo?

Jsem tu kvůli obchodu. Podpořit české společnosti, které by se chtěly podílet na obnově Iráku, protože je k tomu dost příležitostí a jsou tu i tradiční vztahy mezi českým průmyslem a Irákem.

V čem spočívá nejpodstatnější problém dnešního Iráku měsíc poté, co opět získal suverenitu? V bezpečnosti? Stabilitě? Územní celistvosti?

V principu je to určitě bezpečnost. To je problém číslo jedna, číslo dvě i číslo tři. Územní celistvost je, doufejme, již zajištěna. Dnes se nacházíme patnáct měsíců po kolapsu starého režimu a územní integrita je stále nedotčena. Všechny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].