Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

„Nikdy jsem se necítil jako umělec, ale jako pouhý milicionář oděný v olivové zeleni s puškou v ruce, připravený vždy a všude uposlechnout vašich rozkazů,“ řekl legendární šestasedmdesátiletý španělský tanečník Antonio Gades letos v červnu Fidelu Castrovi. Vůdce kubánské revoluce a dlouholetý přítel, který šel Gadesovi kdysi na svatbě za svědka, mu v Havaně předal nejvyšší kubánské kulturní vyznamenání – Řád Josého Martího. Byl to jeden z posledních momentů, kdy se slavný tanečník objevil na veřejnosti: minulé úterý zemřel v madridské nemocnici.

vobrazek_1347.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1347.jpeg • Autor: Respekt

„Nikdy jsem se necítil jako umělec, ale jako pouhý milicionář oděný v olivové zeleni s puškou v ruce, připravený vždy a všude uposlechnout vašich rozkazů,“ řekl legendární šestasedmdesátiletý španělský tanečník Antonio Gades letos v červnu Fidelu Castrovi. Vůdce kubánské revoluce a dlouholetý přítel, který šel Gadesovi kdysi na svatbě za svědka, mu v Havaně předal nejvyšší kubánské kulturní vyznamenání – Řád Josého Martího. Byl to jeden z posledních momentů, kdy se slavný tanečník objevil na veřejnosti: minulé úterý zemřel v madridské nemocnici.

Syn republikána Antonio Gades se narodil přímo doprostřed tuhých bojů španělské občanské války. Otec, věrný svému levicovému přesvědčení, odešel z Alicante na počátku války bojovat za druhou republiku do Madridu, kde pak malý Antonio vyrůstal na špinavých, rozbombardovaných předměstích. S tancem začal koketovat už v pěti letech a jeho talent byl tak nepřehlédnutelný, že si jej coby jedenáctiletého chlapce v madridském Circo Price všimla slavná tanečnice, dnes téměř stoletá Pilar Lópezová. Pět let z něj dřela kůži, až se v šestnácti dostavily první úspěchy – zrodil se titán posedlý tancem, technikou a avantgardními představami o umění. „Netancujete nohama, ale hlavou a v tom se mnoho naučit nemůžete,“ říkával Gades svým žákům s oblibou. V šedesátých letech odchází ze stojatých madridských vod hledat štěstí do Říma,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].