Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zatmění před olympiádou

Před týdnem v pondělí vypadla elektřina na polovině území Řecka. Stalo se tak rovný měsíc před začátkem olympijských her. Athény se ocitly pět hodin bez proudu. Cestující uvízli potmě v metru, křižovatky ucpala auta neznalá jiných předpisů než semaforů. Bez elektřiny zůstala olympijská novinářská centra, náhradní zdroj energie nenaskočil. Předseda vlády Konstantinos Karamanlis oznámil, že budou padat hlavy. Výsledky vyšetřování budou známy teprve tento týden, ale zatím se má za to, že výpadek způsobilo přetížení sítě – mimo jiné i kvůli tomu, že minulé pondělí byl mimořádně teplý den a každý, kdo mohl, měl zapnutou klimatizaci.

Jezdí nová tramvaj

Potíže s přípravou na olympijské hry média ve světě sledují dost pozorně. Už pár týdnů řecký premiér odrážel nepříjemné otázky poukazem na fotbalové vítězství svých krajanů na nedávném šampionátu v Portugalsku. Jeho poučení zní: „Vyhrát může i tým složený pouze z dobrých hráčů, pokud má vynikajícího trenéra.“ A koučem téhle olympiády, rozumí se, je právě Konstantinos Karamanlis.

Největší potíží je bezpečnost. Náklady jsou oproti Sydney před čtyřmi lety čtyřnásobné. Řecko tvrdí, že navázalo spolupráci takřka s každým, kdo má zkušenosti v boji s terorismem. Pořadatelé říkají, že mohou mít čisté svědomí. Udělali, co mohli. Hry se tím ale prodražily. Drahé jsou také stavební průtahy. Marnotratný je i doprovodný program her. V prvních pěti měsících letošního roku se státní dluh zvýšil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].