Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Válka nejen o Sidona

Fotografie: Odvolaný rabín Sidon: symbol nových časů, nebo ortodoxní disident? Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Odvolaný rabín Sidon: symbol nových časů, nebo ortodoxní disident? Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Poprask kolem odvolání Karola Sidona z postu pražského rabína nekončí. Někdejší disident a exulant Sidon byl všeobecně vnímán jako morální autorita a jeho nucený odchod poprvé veřejně odhalil hloubku rozporů v pražské židovské obci. Ta dnes prochází zásadní výměnou svých polistopadových elit a děje se tak způsobem, který nad slovutnou tisíciletou instituci vepsal hrozbu rozkolu.

Hlavně s citem

Situace v pražské obci je natolik vážná, že se Sidonovým odchodem minulý týden začaly v Izraeli zabývat i tamní židovské autority. Verdikt o oprávněnosti či neoprávněnosti rabínova odvolání ale vynesou až poté, co se Sidon zotaví z ataku srdeční slabosti, vyjde z nemocnice a bude se moci projednávání osobně zúčastnit. Zájem izraelských rabínů o dění v pražské obci je logický. Sidonovo sesazení po dvanáctiletém angažmá totiž mezi pražskými Židy způsobilo třenice, které mohou skončit až rozpadem obce na dvě znesvářené, soudící se a hádající komunity.

„Pro mě byl už delší dobu vyhořelá a opotřebovaná osobnost. Navíc z jeho strany dlouhodobě vázla komunikace,“ vysvětluje místopředseda židovské obce David Stecher, proč on a jeho kolegové z vedení odvolali muže, kterému se připisuje k dobru, že za svého rabinátu obec zdevastovanou půlstoletím nejčernějších antisemitských totalit znovu probudil k životu. Počet členů se zdvojnásobil na současných šestnáct set a přišla mládež, pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].