Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Partnerství vs. rodina

Následující příspěvky pocházejí z internetového diskusního fóra k článku Moje máma je chlap (Respekt č. 26/2004). Otázka zněla: Má být homosexuálním párům přiznána plná rovnoprávnost? Do debaty se lze zapojit na adrese www.respekt.cz.

Výhody patří jen rodině

Argumenty pro registrované partnerství se dělí do dvou skupin. Za prvé, registrované partnerství prý zaručí respekt společnosti a ulehčí po formální stránce soužití. Soužití dvou osob stejného pohlaví je však už nyní zcela legální a k celospolečenské toleranci vede cesta jinudy než přes Sbírku zákonů. Vždyť u nás rasismus například vůči Romům stále bují, ačkoli jsme si před zákonem rovni. Je navíc paradoxní, že v době, kdy heterosexuální dvojice stále častěji spolu žijí bez manželství a okolí jejich soužití bez problémů respektuje i bez oddacího listu, se homosexuální páry bez „papíru“ obejít nedokáží. Podle mě by stačilo doladit drobné formality (a to i pro nesezdané heterosexuální páry).

Za druhé, partnerství má zaručit obdobná práva a výhody, jaké náleží manželům. To je ještě problematičtější. Jedním z účelů standardního manželství je zplození vlastních dětí. K tomu společnost sezdaný heterosexuální pár ekonomicky motivuje, poskytuje mu zákonnou ochranu a snaží se svazek držet pohromadě, protože předpokládá, že ve stabilním svazku je vyšší pravděpodobnost narození a úspěšné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].