Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Oligarchové jsou v klidu

Kdyby šéfredaktor ruské verze amerického časopisu Forbes Paul Klebnikov věděl, jak bude ve svých 41 letech v Rusku umírat, asi by zůstal doma ve Spojených státech a věnoval se burzovnímu zpravodajství. V páteční večer 9. července se vydal ze své redakce poblíž centra Moskvy na metro. Kolem projelo žiguli se třemi muži, jeden z nich po něm vystřelil dávku z automatické zbraně. Přivolaná záchranka přijela sice na místo bez resuscitačního vybavení, ale podařilo se jí Klebnikova dovézt do nemocnice živého. Cestou na operační sál však uvízl ve výtahu, a než se podařilo sehnat mechanika a stroj zprovoznit, vykrvácel.

Fotografie: Klebnikov, expert na boháče. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Klebnikov, expert na boháče. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Kdyby šéfredaktor ruské verze amerického časopisu Forbes Paul Klebnikov věděl, jak bude ve svých 41 letech v Rusku umírat, asi by zůstal doma ve Spojených státech a věnoval se burzovnímu zpravodajství. V páteční večer 9. července se vydal ze své redakce poblíž centra Moskvy na metro. Kolem projelo žiguli se třemi muži, jeden z nich po něm vystřelil dávku z automatické zbraně. Přivolaná záchranka přijela sice na místo bez resuscitačního vybavení, ale podařilo se jí Klebnikova dovézt do nemocnice živého. Cestou na operační sál však uvízl ve výtahu, a než se podařilo sehnat mechanika a stroj zprovoznit, vykrvácel.

Sto nejbohatších

„Doprovod porušil předpisy. Kromě nemocného se do klece nacpalo pět lékařů, dva sanitáři a nevím proč dva policisté. Pak zmáčkli knoflík sedmého patra, kde už byl připraven operační sál, ale přetížený výtah sjel do sklepa a tam uvízl,“ řekl deníku Izvestija nemocniční výtahář Zorik Inčinchorio. Podle mínění chirurgů by se ale šéfredaktora stejně nepodařilo zachránit. Měl v těle čtyři střely, jeho zranění prý byla smrtelná.

„Ruský Američan“, jak Klebnikova nazývají ruská média, se narodil v emigrantské rodině v New Yorku. V Kalifornii a v Londýně vystudoval ekonomii a v roce 1989 začal pracovat v časopise zaměřeném na ekonomiku Forbes. Pád komunismu jej nasměroval do vlasti rodičů, kde se vypracoval na jednoho ze specialistů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].