Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Gatesova věštba

U slavných a bohatých, zejména pokud působí v oborech málo srozumitelných veřejnosti, je víceméně pravidlem, že čím větší banalitu řeknou, tím rozsáhlejší mediální pozornosti se jí dostane. Minulý týden se to přihodilo zakladateli americké společnosti Microsoft Billu Gatesovi. V Německu na setkání s novináři řekl – pravděpodobně kromě mnoha jiných věcí –, že technologie DVD, dnešní špička možností zábavního průmyslu, bude do deseti let pravděpodobně odepsaná. Následoval palcový titulek v Bildu a vlna pozornosti hodná lepší věci.

Gatesův výrok přitom sám o sobě nepřekvapí, deset let je v digitálních technologiích nesmírně dlouhá doba. Do deseti let může klidně být nejen po DVD, ale také třeba po Microsoftu a celkem vzato po čemkoli, co dnes používáme a pokládáme za samozřejmost. Pořád ještě platí tzv. Moorův zákon, empirické pravidlo, podle nějž se výkon polovodičových součástek při nezměněných výrobních nákladech zdvojnásobuje jednou za osmnáct měsíců. Deset let představuje šest až sedm takových zdvojnásobení, tedy možnosti počítačů asi stokrát větší než dnes. To je tak velká změna, že znemožňuje téměř jakoukoli seriózní předpověď kromě jediné: že totiž dnešní technologie mají velmi malou naději přežít ve stávající podobě.

Škoda, že se točí

DVD není ničím jiným než zdokonaleným CD, na něž se vejde pětkrát až dvacetkrát více informací než na běžný kompaktní disk. Dá se použít pro záznam filmů, velkého množství hudebních nahrávek …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].