Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

České děti prchly z klecí

Léta na ten problém upozorňovala média i mezinárodní organizace: zavírat lidi, kterým osud přidal do vínku zdravotní komplikace, do klecí a kazajek je špatné, ponižující a kruté. Jenže čeští politici a odborníci jako by byli hluší a o problému léta odmítali diskutovat, natož ho řešit. Minulý týden ale přišel zlom – kritika ze zahraničí společně s radikálním řezem ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho spustila lavinu, která může strhnout i celý rigidní systém české ústavní péče. „Šokuje mě, že se něco takového může dít v členské zemi EU,“ napsala britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová českým politikům, když si v týdeníku The Sunday Times přečetla reportáž z českého ústavu sociální péče v Rábech a dozvěděla se tak o běžné české praxi: zavírání klientů včetně malých dětí do ocelových nebo síťových klecí.

Fotografie: Honem dovnitř, chlapci, jede sem pan prezident (klece v rábském ústavu). Foto:  Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Honem dovnitř, chlapci, jede sem pan prezident (klece v rábském ústavu). Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Léta na ten problém upozorňovala média i mezinárodní organizace: zavírat lidi, kterým osud přidal do vínku zdravotní komplikace, do klecí a kazajek je špatné, ponižující a kruté. Jenže čeští politici a odborníci jako by byli hluší a o problému léta odmítali diskutovat, natož ho řešit. Minulý týden ale přišel zlom – kritika ze zahraničí společně s radikálním řezem ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho spustila lavinu, která může strhnout i celý rigidní systém české ústavní péče.

Neruš mi mé klece

„Šokuje mě, že se něco takového může dít v členské zemi EU,“ napsala britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová českým politikům, když si v týdeníku The Sunday Times přečetla reportáž z českého ústavu sociální péče v Rábech a dozvěděla se tak o běžné české praxi: zavírání klientů včetně malých dětí do ocelových nebo síťových klecí. Dopis slavné autorky Harryho Pottera vzápětí následovala ještě jedna britská reportáž: BBC přinesla sugestivní zpověď pana Michala Celetky, který poté, co začal mít halucinace, sám vyhledal pomoc v psychiatrické léčebně v Brně. Tam bez přítomnosti lékaře či právníka dostal uklidňující léky a byl umístěn do klece o rozměrech jeden a půl krát dva metry, uzamčené visacím zámkem. V ní strávil týden, aniž by si mohl dojít na toaletu nebo se najíst.

Čeští politici se k mezinárodnímu pobouření nad praktikami ve zdejších ústavech a léčebnách…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].