Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Sudety na vlastní kůži

Fotografie: Příliš složitý obraz minulosti, než aby se dal snadno přemalovat. (Fojtovice na Teplicku) Foto: Marie Zachovalová • Autor: Respekt
Fotografie: Příliš složitý obraz minulosti, než aby se dal snadno přemalovat. (Fojtovice na Teplicku) Foto: Marie Zachovalová • Autor: Respekt

Sudetské téma patří k nejožehavějším otázkám české veřejné debaty. Kniha Josefa Škrábka Včerejší strach s podtitulem Jaké to bylo mezi Čechy a Němci? A jaké to bude… znamená úctyhodný pokus o zachycení terénu, v němž fakta nerozlišitelně splývají s emocemi a osobní zkušenost se leckdy vymyká historickým konstrukcím.

Pro pětasedmdesátiletého autora, jenž vyrostl v rodině českého listonoše usazené v německé vsi, kde také bezprostředně zažil sudetský aktivismus, vynucený odchod Čechů v roce 1938 i brutální poválečnou odplatu na Němcích, se tato problematika stala předmětem celoživotního promýšlení a zvažování. Jeho kniha, to není jen text, souhrn poznatků, příběhů, úvah a vzpomínek, ale také pádné gesto, jež do leckdy účelové debaty vnáší opravdovost. Mimořádná je ostatně už její geneze – autor na její vydání obětoval téměř celou finanční náhradu, kterou obdržel od státu za své věznění v 50. letech.

Z vlastního pohledu

O pozornost čtenářů se Josef Škrábek neuchází jako profesionální historik, ale od počátku dává najevo osobní a občanské pohnutky své práce. Na odbornou literaturu se ovšem často odvolává. V dílčích podrobnostech by s ním odborníci asi mohli polemizovat, jeho cílem však nebylo upozornit na neznámé skutečnosti, ale spíš najít vyvážený přístup k tomu, co známe.

Východiskem se Škrábkovi staly především vlastní zážitky. Před válkou žil ve Valči na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].