Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Osm statečných

Do Antarktidy zamířila 1. ledna izraelsko-palestinská polární výprava složená ze čtyř Židů a čtyř Arabů. V napjaté blízkovýchodní situaci může mít tato informace nádech neuvěřitelného. I kdyby konfliktu ve Svaté zemi nebylo, jen málokdo by Izraelce a Palestince či jiné „subtropické“ národy zařadil po bok Amundsena, Pearyho či kapitána Scotta. Nápad se zrodil v hlavě Hezkela Nathaniela, Žida žijícího deset let v Německu. Expedici organizuje nezisková organizace Extreme Peace Missions, která se snaží sbližovat lidi pomocí různých sportovních a dobrodružných akcí.

Fotografie: Tak dobýval Antarktidu v roce 1915 Robert Scott se svým týmem. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tak dobýval Antarktidu v roce 1915 Robert Scott se svým týmem. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Do Antarktidy zamířila 1. ledna izraelsko-palestinská polární výprava složená ze čtyř Židů a čtyř Arabů. V napjaté blízkovýchodní situaci může mít tato informace nádech neuvěřitelného. I kdyby konfliktu ve Svaté zemi nebylo, jen málokdo by Izraelce a Palestince či jiné „subtropické“ národy zařadil po bok Amundsena, Pearyho či kapitána Scotta. Nápad se zrodil v hlavě Hezkela Nathaniela, Žida žijícího deset let v Německu. Expedici organizuje nezisková organizace Extreme Peace Missions, která se snaží sbližovat lidi pomocí různých sportovních a dobrodružných akcí.

Ostřílení jsou dost

Výprava není složena z mírových aktivistů či obdobných „snílků“. Spíše by se dalo říct, že se tito lidé střetávají na bojišti. Doron Erel a Avihu Šošani jsou bývalí členové elitních izraelských bojových komand Sajeret Matkal. Tyto jednotky byly založeny v roce 1957 a po vzoru britských Commandos a SAS jsou trénovány pro tajné akce na území nepřítele. Jejich největším úspěchem byl nepochybně zásah v ugandském Entebbe v roce 1976, kde osvobodily 106 pasažérů uneseného letadla. V roce 1992 údajně nacvičovaly atentát na Saddáma Husajna. Doron Erel je také profesionální horolezec a pokořitel Mount Everestu a nejvyšších vrcholů všech kontinentů. Šošani je právník z Tel Avivu a tvrdí o sobě, že volí izraelské pravicové strany.

Násir Kuass je oproti tomu manažerem palestinského…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].