Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Není člověk, není problém

MYCHAJLO KIRSENKO (1950) je profesorem na katedře historie Národní univerzity kyjevo-mohyljanské a na katedře mezinárodního práva Akademie mezinárodních vztahů Ukrajiny. Patří k zakladatelům Mezinárodní federace institutů pro východní a střední Evropu, je uznávaným autorem mnoha odborných studií. Mluví anglicky, francouzsky, česky, polsky, ukrajinsky a rusky. Jedním z hlavních předmětů Kirsenkova výzkumu je hladomor, který poničil jeho zemi na počátku 30. let. Byla to jedna ze tří katastrof svého druhu, které Ukrajinu, po staletí nazývanou „obilnicí Evropy“, postihly za sovětské vlády (další vypukly počátkem 20. let a v letech 1946–47). Velký hladomor 30. let měl nejhrozivější rozměr a navíc je zřejmé, že byl vyvolán komunisty záměrně.

Fotografie: Mychajlo Kirsenko. Foto: archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Mychajlo Kirsenko. Foto: archiv • Autor: Respekt

MYCHAJLO KIRSENKO (1950) je profesorem na katedře historie Národní univerzity kyjevo-mohyljanské a na katedře mezinárodního práva Akademie mezinárodních vztahů Ukrajiny. Patří k zakladatelům Mezinárodní federace institutů pro východní a střední Evropu, je uznávaným autorem mnoha odborných studií. Mluví anglicky, francouzsky, česky, polsky, ukrajinsky a rusky. Jedním z hlavních předmětů Kirsenkova výzkumu je hladomor, který poničil jeho zemi na počátku 30. let. Byla to jedna ze tří katastrof svého druhu, které Ukrajinu, po staletí nazývanou „obilnicí Evropy“, postihly za sovětské vlády (další vypukly počátkem 20. let a v letech 1946–47). Velký hladomor 30. let měl nejhrozivější rozměr a navíc je zřejmé, že byl vyvolán komunisty záměrně.

Před sedmdesáti lety vrcholil velký hladomor na Ukrajině. Kolik tehdy zahynulo lidí?

Odhady počtu obětí se různí, uvádějí se čísla mezi pěti a deseti miliony mužů, žen a dětí. Ukrajinský prezident Kučma nedávno hovořil o deseti milionech, podle mého názoru se dá dokázat sedm a půl milionu obětí.

Převýchova lidstva

Co hladomor vyvolalo?

Bylo tu několik příčin. Především politika komunistů, jejich vztah k rolníkům a spor s nimi. Komunisté potřebovali obilí. Jednak aby mohli shromažďovat co největší strategické rezervy pro případnou válku, jednak proto, že se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].