Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Hudba

Fotografie: Jiří Schmitzer. Foto: Ondřej Pýcha • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Schmitzer. Foto: Ondřej Pýcha • Autor: Respekt

Herec, klaun a písničkář Jiří Schmitzer nedávno zaznamenal velký úspěch se svým čtvrtým písničkovým albem Bouda, ve kterém neotřele a s nadhledem rozehrál roli oduševnělého baviče a obecního blázna. Povzbuzen nebývalým ohlasem se nyní vydává s Boudou na turné po Čechách. Začíná ve čtvrtek 15. 1. v táborském Divadle Oskara Nedbala a týden nato 22. 1. zahraje svým fanouškům na výstavišti v Jablonci nad Nisou.

Schmitzerovy písně sice nezaznějí v bohatém hávu, jakým je na desce opatřil klavírista a aranžér Zdeněk Zdeněk, ovšem jejich esence beztak tkví spíše ve vtipných textech a kytarovém doprovodu než v instrumentaci. Konec konců, na prknech Ypsilonky, která je již téměř dvacet let Schmitzerovou domovskou scénou, zněly většinou pouze s kytarou.

•••

Tento týden vychází nové číslo dvouměsíční revue pro současnou hudbu His Voice. Časopis, který čtvrtým rokem vydávají mladí hudební publicisté a muzikologové sdružení kolem pražského Hudebního informačního střediska – odtud pramení název His –, se tentokrát zaměřuje na hudbu severských zemí. Mimo jiné His Voice přináší rozhovor s patrně nejznámější skladatelkou dneška Kaijou Saariaho z Finska, jež zrovna chystá nové hudebně dramatické dílo pro pařížskou Opéra National, věnuje se známé islandské kapele Sigur Rós, laponské lidové hudbě a norské skupině Supersilent, která je známá jako tvůrce &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].