Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šťastný život na Šťastném kopci

Fotografie: Happy Hill v Čisté: dříve tady byla louka, ale nikdo ji nepotřeboval. Foto Matěj Bárta • Autor: Respekt
Fotografie: Happy Hill v Čisté: dříve tady byla louka, ale nikdo ji nepotřeboval. Foto Matěj Bárta • Autor: Respekt

Ještě donedávna to bylo doménou velkých měst, ale dnes jsou satelity, jak se enklávám rodinných domů na periferiích začalo říkat, rozesety po celé republice. Trend dorazil i do zapadlých podhorských vesnic a obcí. Podnikatelé je berou útokem a místní samospráva jim dává zelenou. Urbanisté a ochránci přírody naopak varují: volná krajina v Česku mizí pod údery lidské činnosti, a i když se to nezdá, pocítí to jednou celá společnost na svém duševním zdraví.

Klacky pod nohama

Češi vedou válku se svou krajinou. I tak se dá nazvat vývoj nastartovaný před třiceti lety, který trvá dodnes. Volné přírody tady vinou nových silnic a nejrůznějších staveb ubývá takovým způsobem, že zdejší odborníci už mluví o „otravě“ společnosti odtržené od kontaktu s neporušenou, nezastavěnou krajinou. A volají po obraně dosud ještě existujících „přirozených biotopů“ – neboli volného prostoru (viz rámeček). Proti nim ale stojí podnikatelé, kteří vidí v nevyužívaných plochách země výzvu a příležitost k zajímavým ziskům. Jednou z ukázek, jak to dnes chodí, je příklad z Horních Teplic, vesnice ležící v Broumovském výběžku.

Na začátku loňského roku přišel za Milanem Brandejsem, starostou Teplic nad Metují, pod které obec spadá, náchodský podnikatel s nápadem postavit na louce za vsí třicet rodinných domů. Onen muž k tomu potřeboval od města pomoc – aby radnice změnila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].