Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Poslední trik Františka Ch.

Tisíc korun. To je suma, kterou průměrná česká rodina ze svých daní zaplatí za dvouapůlmiliardové dluhy, které za sebou zanechal bývalý masný magnát a šéf fotbalového svazu František Chvalovský. Nové, dosud nezveřejněné informace ukazují, že značnou část této sumy šlo zachránit.
Chtělo to ovšem větší aktivitu policie a Komerční banky. Během roku 1999 se totiž Chvalovského firmy Českomoravská agrární společnost (Č.A.S.) a Satrapa za podezřelých okolností zbavily cenného majetku – prosperujících masokombinátů. V případu je zapleten i známý pražský advokát Miroslav Bělina, který pracoval jak pro Chvalovského, tak pro Komerční banku.

Fotografie: Chvalovský: Vyklopte tisícovku a stěžujte si u Běliny. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Chvalovský: Vyklopte tisícovku a stěžujte si u Běliny. Foto ČTK • Autor: Respekt

Tisíc korun. To je suma, kterou průměrná česká rodina ze svých daní zaplatí za dvouapůlmiliardové dluhy, které za sebou zanechal bývalý masný magnát a šéf fotbalového svazu František Chvalovský. Nové, dosud nezveřejněné informace ukazují, že značnou část této sumy šlo zachránit.

Stopa vede do Švýcar

Chtělo to ovšem větší aktivitu policie a Komerční banky. Během roku 1999 se totiž Chvalovského firmy Českomoravská agrární společnost (Č.A.S.) a Satrapa za podezřelých okolností zbavily cenného majetku – prosperujících masokombinátů. V případu je zapleten i známý pražský advokát Miroslav Bělina, který pracoval jak pro Chvalovského, tak pro Komerční banku. Ale popořádku.

V polovině dubna 2000 upozornil Finanční analytický útvar ministerstva financí (má na starosti boj proti praní špinavých peněz) policii a Vrchní státní zastupitelství na zvláštní transakci: Českomoravská agrární společnost 19. srpna předchozího roku prodala 94 procent akcií společnosti Maso Planá do té doby neznámé švýcarské firmě ATA Holding, a to za necelých 30 milionů korun. Transakce by možná zapadla – kdyby se ovšem na počátku roku 2000 neprovalilo, že tehdejší vlastník Č.A.S. a Satrapy František Chvalovský krachuje a v Komerční bance po jeho firmách zůstává sekera převyšující dvě miliardy korun.

Prodej masokombinátu v Plané byl na pohled podezřele levný. Vždyť šlo o jeden z nejmodernějších…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].