Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mocné stíny Stanislava Grosse

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross má už vládu na dosah ruky, a tak je na místě se podívat, jakými lidmi se budoucí nejmocnější muž v zemi obklopuje. Ačkoli je veřejnost téměř nezná, mají na chod země mnohdy větší vliv než někteří poslanci.
Mezi významné a přitom širší veřejnosti skoro neznámé hráče bezesporu patří Andrej Surňak a Miroslav Forman. Oba vlastní lobbistické agentury a pro Stanislava Grosse zařizují především vliv v médiích a podnikatelských sférách, jako je například PPF, Český Telecom či Sokolovská uhelná. Někdejší redaktor Obrany lidu a polistopadový mluvčí federálního ministerstva zahraničního obchodu Surňak třeba zařídil schůzky mezi Grossem a PPF v době, kdy členové vlády hrozili akcí proti televizi Nova (již PPF spoluvlastní), protože stát kvůli ní prohrál v arbitráži deset miliard korun. Vláda nakonec žádný protitah nezkusila.

Fotografie: Šarapatka: Olovo? Ne, děkuji. Foto MAFA / Dan Materna • Autor: Respekt
Fotografie: Šarapatka: Olovo? Ne, děkuji. Foto MAFA / Dan Materna • Autor: Respekt

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross má už vládu na dosah ruky, a tak je na místě se podívat, jakými lidmi se budoucí nejmocnější muž v zemi obklopuje. Ačkoli je veřejnost téměř nezná, mají na chod země mnohdy větší vliv než někteří poslanci.

Když víš, kdo tě poslouchá

Mezi významné a přitom širší veřejnosti skoro neznámé hráče bezesporu patří Andrej Surňak a Miroslav Forman. Oba vlastní lobbistické agentury a pro Stanislava Grosse zařizují především vliv v médiích a podnikatelských sférách, jako je například PPF, Český Telecom či Sokolovská uhelná. Někdejší redaktor Obrany lidu a polistopadový mluvčí federálního ministerstva zahraničního obchodu Surňak třeba zařídil schůzky mezi Grossem a PPF v době, kdy členové vlády hrozili akcí proti televizi Nova (již PPF spoluvlastní), protože stát kvůli ní prohrál v arbitráži deset miliard korun. Vláda nakonec žádný protitah nezkusila.

Stejný muž pak pro PPF zařídil schůzku i s premiérem Vladimírem Špidlou, kde se zástupci skupiny pokoušeli premiéra získat pro svou představu zrušení reklamy na obrazovkách konkurenční České televize. Stejně pak lobboval i mezi poslanci.

Surňak zařizoval pro ČSSD kampaň pro parlamentní volby 2002. Letos v dubnu se pak v Právu pochlubil, že funguje také jako svého druhu čistič stranických průšvihů: „Když jsme se dozvěděli o někom, kdo vytváří špinavou historku, mluvili jsme s novináři a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].