Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Mašínové na Hrad? Raději ne

Následující příspěvky pocházejí z internetového diskusního fóra k článku Mašínové na Hradě (Respekt č. 27/2004). Otázka zněla: Měli by bratři Mašínové dostat státní vyznamenání? Do debaty se lze zapojit na www.respekt.cz.

Měli statečnost a páteř

To je zajímavé, jak se zapomíná. Že vraždil ve velkém komunistický režim, o tom už se moc nemluví, a nástupkyně KSČ, která neměla ani tu slušnost, aby se distancovala od jejích zločinů, nás bude zastupovat v Evropském parlamentu. Ano, Mašínové byli vrazi, ale zdědili po otci také statečnost a páteř, a byli jedni z mála, kteří proti odpornému režimu vystoupili se zbraní v ruce.

Antonín Líman, [email protected]

A kdyby mi zabili dědu?

Dávat vyznamenání za to, že se někdo (byť možná ze zoufalství) pro-střílel přes hranice, to je vážně drzost a osobně to považuji za perverzní. Bylo zabito šest lidí. Nedělo se tak ve válečném stavu ani neprobíhala válka občanská. To jsou fakta. V době, kdy se to stalo, to byl zločin, dnes je to zločin a ve všech socialistických i demokratických zemích to byl, je a bude zločin. Zastánci Mašínů mají pravdu pouze v jediném. Po roce 1948 zemi ovládli lidé, kteří se přičinili o spoustu popravených a zabitých lidí ve vězeních a pracovních táborech. Komunismus bylo to nejhorší, co naše babičky a dědy (sám jsem ročník 1976) mohlo potkat. Nemá cenu tady opakovat, co všichni vědí. Jediná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].