Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak se pere černé konto

Vrakoviště Moravský Autoland na olomoucké periferii je královstvím jedné z klíčových postav zásadní, ale dodnes nevyřešené politické aféry Česka. Přes bankovní účet Ludvíka Otty tekly svého času do republiky desítky milionů korun z proslulého „černého konta“ ODS ve Švýcarsku. Za daňové úniky související s tajným účtem je Otto stíhán už šest let. Ne všechny peníze ale zřejmě skončily v ODS.
„Případ Ludvíka Otty? Už si nevzpomínám, o co v něm vlastně jde. Abych mohl odpovědět na otázku, v jakém stavu je současné vyšetřování, musím si spis pročíst. Mám těch spisů moc,“ říká vyšetřovatel Ladislav Martínek. Když byla ta věc na počátku, pracovala na ní desítka policistů, Otto strávil dokonce čtyři měsíce ve vazbě. Teď už je však Martínek čtyři roky na věc úplně sám. Během té doby byl dvakrát služebně přeložen, spis věrně putoval s ním. Během tří týdnů ovšem nebyl ochoten o případu mluvit a sjednanou schůzku několikrát odložil.

Fotografie: A vzhůru na dlouhý závod. (Ludvík Otto před sídlem ODS, konec 90. let.) Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Fotografie: A vzhůru na dlouhý závod. (Ludvík Otto před sídlem ODS, konec 90. let.) Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Vrakoviště Moravský Autoland na olomoucké periferii je královstvím jedné z klíčových postav zásadní, ale dodnes nevyřešené politické aféry Česka. Přes bankovní účet Ludvíka Otty tekly svého času do republiky desítky milionů korun z proslulého „černého konta“ ODS ve Švýcarsku. Za daňové úniky související s tajným účtem je Otto stíhán už šest let. Ne všechny peníze ale zřejmě skončily v ODS.

A co když došlo k chybě

„Případ Ludvíka Otty? Už si nevzpomínám, o co v něm vlastně jde. Abych mohl odpovědět na otázku, v jakém stavu je současné vyšetřování, musím si spis pročíst. Mám těch spisů moc,“ říká vyšetřovatel Ladislav Martínek. Když byla ta věc na počátku, pracovala na ní desítka policistů, Otto strávil dokonce čtyři měsíce ve vazbě. Teď už je však Martínek čtyři roky na věc úplně sám. Během té doby byl dvakrát služebně přeložen, spis věrně putoval s ním. Během tří týdnů ovšem nebyl ochoten o případu mluvit a sjednanou schůzku několikrát odložil.

Pro připomenutí, z kont ve švýcarské bance Credit Suisse přišlo na účty Ludvíka Otta ve zlínské Foresbank minimálně pětačtyřicet milionů korun. Otto, drobný úředník na Fondu národního majetku, nikdy policii nevysvětlil, jak k penězům přišel. K jeho účtu měl ovšem podpisové právo tehdejší místopředseda ODS Libor Novák, odpovědný za stranické finance. Forenzní audit hospodaření ODS v roce 1998 prokázal, že Otto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].