Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Draze jak v bance v Praze

Fotografie: Zdroj Boston Consulting Group 2004 • Autor: Respekt
Fotografie: Zdroj Boston Consulting Group 2004 • Autor: Respekt

České banky patří k nejdražším ve střední Evropě, za německými a rakouskými, napsala nedávno ve své analýze poradenská společnost Boston Consulting Group. Většinu tuzemských zákazníků něco podobného napadá vždy, když čtou koncem měsíce výpis ze svého běžného účtu. Bankovní poplatky, kterým ještě před pár lety nikdo nevěnoval velkou pozornost, se vyšplhaly do překvapující výše. Čím to?

Jsi aktivní, tak plať

V éře polostátních bank a „bankovního socialismu“, který zde navzdory tržní rétorice vládl po většinu 90. let, měly peněžní ústavy – už jen kvůli vršícím se pohledávkám z rizikových úvěrů – jiné starosti než zjišťovat, nakolik jsou pro ně služby drobným klientům ziskové. I proto se ceny dlouho držely nízko. Například u sporožirového účtu v České spořitelně se ještě v roce 1995 platilo za veškeré služby měsíčně 8,10 Kč (4,50 Kč paušál za platební styk a 3,60 Kč za odeslání výpisu). Právě v té době si zákazníci navykli, že vklady či výběry na přepážkách jsou zadarmo – ačkoli pro banku je manipulace s hotovostí velmi nákladná.

Časy se změnily po privatizaci. Spořitelna, která zdědila z minulosti první příčku na trhu drobného bankovnictví a dodnes zde udává tón, pod vedením nových vlastníků z rakouské Erste Bank začala poplatky zvyšovat jako první. S jídlem pak vzrostla chuť i ostatním.

Zmíněná analýza Boston Consulting Group tvrdí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].