Často hledáte, jak…
Obálka vydání 27/2004
27/2004 • 27. 6. – 4. 7. 2004

2004/27

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Čerstvý pramen literární magie

Viktor Šlajchrt

Velké západní literatury jsou dnes nemyslitelné bez autorů, jimž se staly mateřštinou vypracované evropské jazyky, ale vyjadřují jimi zkušenost z prostředí etnicky odlišného, kde vládne jiná mentalita, vzorce chování i smysl pro krásu. Už krátce po polovině minulého století se proti většinové společnosti v USA dravě vymezili afroameričtí literáti typu Ralpha Ellisona či Jamese Baldwina a v dalších desetiletích zasáhl podobný proces také Evropu, zejména Francii a Velkou Británii, kde se stále více prosazovali spisovatelé s etnickými kořeny v bývalých koloniích. Jejich důraz na etnicitu vykazuje v zásadě dvě podoby: pro jedny se stává součástí širšího politického programu, druzí ze své jinakosti těží spíš poetické efekty. V každém případě však jde o jev, který světovou literaturu ozvláštňuje novými myšlenkovými perspektivami i citovými polohami.

Na obědě s bestiemi

Adam Drda

Za Hrad a pod Knížákem

Petr Třešňák

Drsná pravdivost srdce

Karel Och

Více než dvěma stovkám filmů, které bude od tohoto pátku uvádět 39. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, bezesporu vévodí retrospektiva nejproslulejšího z amerických nezávislých režisérů Johna Cassavetese (1929–1989). Pětice z jeho celkem dvanácti filmů, natočených v průběhu třiceti let, přiblíží originálního tvůrce, jenž ovlivnil několik generací amerických filmařů, Martinem Scorsesem počínaje a Jimem Jarmuschem ani zdaleka nekonče.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Maďarský sen o autonomii

Martin Benko

Máme plyn, ale co s ním

Markéta Pilátová

A hrdina Nimr ho podřízl

Zbyněk Petráček

Co se týče motivací a metod teroristů, výstižnější než analýzy či komentáře často bývají záznamy rozhovorů s autentickými pachateli. Pravda, seriózní média se tomuto žánru vyhýbají, protože nechtějí dělat terorismu reklamu, ale vždy se nějaká ta hlásná trouba najde. V poslední době ji reprezentuje například internetový čtrnáctideník Sawt al-Džihád (Hlas džihádu). Právě ten přinesl v polovině června – dva týdny po teroristickém přepadu cizinci obývaného komplexu v saúdskoarabském Chubáru, který probíhal čtyřiadvacet hodin ve třech etapách – záznam rozhovoru s operačním velitelem tohoto krveprolití, jímž byl Fawwáz al-Našámí.
Zabijáci byli jen čtyři – Fawwáz, Husajn, Nader a Nimr. Dokázali však krutě zavraždit 22 lidí a sami uprchnout s jedinou ztrátou.

Pohodička v Connecticutu

Kremelské pohádky je konec

Josef Pazderka

Dárfúr hoří, ale pomoc nikde

Teodor Marjanovič

Mýlí se ten, kdo si myslí, že genocida černošských kmenů v západosúdánské oblasti Dárfúr skončila, když se o ní už v novinách tolik nepíše. Dojmu, že se vše zklidňuje, mohla nahrát informace z předminulé neděle, že strůjce brutalit, súdánský prezident Omar Hasan Ahmed al-Bašír, oznámil „kompletní mobilizaci“ svojí armády s cílem odzbrojit milice džandžavídů, které masakry páchají.

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Proč doktoři dělají chyby

Hana Čápová

Kdo nečte blesk

Ondřej Kundra

ČSSD svrhla vládu

Erik Tabery

Zatímco Vladimír Špidla přišel před novináře s lehkým úsměvem na rtech, Stanislav Gross měl sklopený zrak a jeho tvář planula rudými fleky rozčilení. Na první pohled to vůbec nevypadalo, že ten první právě utrpěl vážnou porážku a druhý se přiblížil své vysněné funkci premiéra. Co vlastně předcházelo demisi Vladimíra Špidly, a co bude následovat po ní?
Sobotní hlasování naznačilo, že Vladimír Špidla nemá důvěru ve své straně. 103 ze 169 členů ústředního výkonného výboru mu vyslovilo nedůvěru a jen čtyřicet pak bylo pro pokračování koaliční vlády. Proti bylo padesát a většina se zdržela. Ačkoli nemusel, ministerský předseda se rozhodl rezignovat. V sobotu večer předstoupil před novináře a klidným hlasem prohlásil: „Nepodařilo se mi na ústředním výkonném výboru obhájit svou koncepci koalice 101 hlasů založené na půdorysu KDU-ČSL, Unie svobody a sociální demokracie. Nemáte-li podporu svého politického hnutí, těžko můžete dělat premiéra.“

Mašínové na Hradě

Jan Kovalík

Kalouska na transportéru viděti

Jaroslav Spurný

Ještě pořádně nezaschly podpisy pod smlouvami o pronájmu stíhaček gripen a armáda rozjíždí další obchod – nákup dvou stovek obrněnců za pětadvacet miliard korun. Dostupné informace zatím říkají, že podobnost obou záměrů není jen v ceně, ale i v podezřelých okolnostech, které je doprovázejí. Ale jeden rozdíl tu je. U stíhaček nás spojenci od nákupu odrazovali, transportéry by naopak v naší výzbroji viděli rádi. Také jsme se NATO zavázali, že si je do roku 2006 opatříme pro naši účast v mezinárodních operacích. Kvůli pranici zdejších lobbistů, kdo zakázku utrhne pro sebe, ovšem slib nebude splněn.

Komentáře

A malý skok pro lidstvo

Josef Greš

Varšava učí Prahu

Tomáš Němeček

Mafie sahá na NBÚ

Marek Pokorný

Když vraždit je tak snadné

Zbyněk Petráček

Existuje pouze jedna al-Káida, ať už organizovaná více či méně pevně, nebo se z tohoto loga stala nálepka na všechny teroristy? Takto se lze ptát nad zprávou ve středečních novinách, že teroristé v Iráku uřízli hlavu dalšímu rukojmímu, Korejci Kim Sung-ilovi. K zločinu se přihlásila skupina Monoteismus a džihád, napojená na al-Káidu, byť mnozí jsou přesvědčeni, že skutečným iniciátorem je přímo abú Músa Zarkáví, jeden z nejhledanějších členů al-Káidy. Předtím byli stejně brutálně zavražděni dva Američané (Nick Berg v Iráku a Paul Johnson v Saúdské Arábii).
Ve skutečnosti není hlavní, zda pachatelé mají pomyslnou legitimaci al-Káidy. Jde o to, jak jim a jejich vražedné ideologii čelit. Co vlastně ti teroristé chtějí? Ke komu se obracejí se svým vražedným poselstvím?

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Špidla odchází, Gross trne

Erik Tabery

Premiér Vladimír Špidla ve středu podá demisi a odstupuje i z čela sociální demokracie. A je třeba říct, že je to dobře, protože bez podpory jeho strany by jeho další angažmá zřejmě skončilo fraškou. Odešel důstojně, stejně jako po většinu času důstojně vedl svou vládu. Neděje se nic fatálního, Česko jen přichází o výrazného premiéra, který ukázal, že se dá vládnout i se slušným stylem. Příštím ministerským předsedou se pravděpodobně stane Stanislav Gross, jehož představy a schopnosti pro tuto funkci zatím zůstávají velkou neznámou.