Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ty peníze se už nikdy nevrátí

JOSEF POHL se narodil v Praze roku 1941. Po studiu na strojní a později stavební fakultě ČVUT pracoval jako projektant energetických staveb, poté jako kontrolor investic v Českém cenovém úřadu a na ministerstvu financí. Po roce 1989 působil na ministerstvu státní kontroly, od roku 1993 je jedním z patnácti volených členů Nejvyššího kontrolního úřadu, kde se věnuje především kontrole efektivity velkých investic. Josef Pohl nebyl nikdy členem politické strany. Je ženatý, má dvě dospělé děti.

Fotografie: Josef Pohl. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Josef Pohl. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Rámeček

JOSEF POHL se narodil v Praze roku 1941. Po studiu na strojní a později stavební fakultě ČVUT pracoval jako projektant energetických staveb, poté jako kontrolor investic v Českém cenovém úřadu a na ministerstvu financí. Po roce 1989 působil na ministerstvu státní kontroly, od roku 1993 je jedním z patnácti volených členů Nejvyššího kontrolního úřadu, kde se věnuje především kontrole efektivity velkých investic. Josef Pohl nebyl nikdy členem politické strany. Je ženatý, má dvě dospělé děti.

Konec rámečku

Jak váš úřad vybírá, koho a co bude kontrolovat?

Většinu kontrol si vymýšlíme sami na základě vlastních informací. Dostáváme také podněty z vlády a parlamentu, vycházíme i z různých stížností.

Čeho se nejčastěji týkají?

Programů dotovaných ze státního rozpočtu: příspěvků na bytovou výstavbu, programů ministerstva zemědělství na realizaci kanalizace a vodovodů apod. Výběrová řízení, podle kterých se mají vybrat příjemci, často nejsou transparentní, dají se tam poznat i politické vlivy, a to se nám hrubě nelíbí.

Už se na vás těšíme

To se vám nelíbí už léta, ale úřady na vaši kritiku moc nedají. Vezměte si například ministerstvo zemědělství…

Uhodila jste na bolavé místo. Musím přiznat, že s ministerstvem zemědělství spolupráce není dobrá, sám jsem se o tom v posledním půlroce přesvědčil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].