Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
vobrazek_1172.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1172.jpeg • Autor: Respekt

Špička světového tance, izraelský soubor Batsheva Ensemble vystoupí tento týden v úterý a středu (29. a 30. 6.) v pražské Sazka Areně v rámci festivalu Tanec Praha. Diváci ho na téže přehlídce mohli vidět už před čtyřmi lety, kdy vzbudil velmi příznivé reakce – kritiky okouzlila jeho nakažlivá spontánnost, kontakt s divákem i neobyčejné fyzické výkony tanečníků, „popírající vžité představy o anatomii“. Letos soubor předvede výběr ze svých pěti choreografií z let 1989–2003 v představení nazvaném Decathlon.

Soubor Batsheva Ensemble založily v roce 1964 Martha Grahamová a baronka Batsheva de Rotshild. Po roce 1990 s příchodem Ohada Naharina, považovaného za jednoho z nejlepších světových choreografů vůbec, se pak etabloval jako moderní, na mladé publikum zaměřený ansámbl, jenž cestuje po celém světě a ročně odehraje přes dvě stě představení. „Můj nový taneční jazyk vznikl, když jsem se vážně zranil a začal se dívat na své tělo odlišně,“ vysvětlil Ohad Naharin letos v lednu v rozhovoru pro francouzský tisk.

Jeho choreografie jsou velmi výpravné – technicky náročná scéna, osvětlení a hudební aparatura připomínají vybavení rockové hvězdy na turné – ale hlavní devizou Batshevy je obrovská energie, k níž Naharin své tanečníky vede. „Nabádám je vždy, aby byli vášniví, nespoutaní, blázniví a přesně soustředění,“ říká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].