Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Proč doktoři dělají chyby

Fotografie: Řežeme ruku, nebo nohu, ví to sakra někdo? Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Řežeme ruku, nebo nohu, ví to sakra někdo? Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Doktoři a zdravotní sestry dělají chyby. Musí to přiznat a zavést ve své práci takové postupy, které jejich počet snižují. Tak se dá shrnout základní filozofie mezinárodních akreditací, kterými právě v těchto dnech procházejí tři české nemocnice.

Ostří sekery

Zdravotnictví patří k těm nejrizikovějším oblastem lidské činnosti. Jít do nemocnice je mnohem nebezpečnější než skočit na laně z mostu nebo sednout do letadla. Dokonce i řízení auta s sebou nese menší riziko smrti nebo vážného zdravotního poškození než návštěva nemocnice. Ze studie amerického Institute of Medicine z roku 1999 vyplývá, že ve Spojených státech umírá ročně až 98 000 lidí nikoli v důsledku své nemoci, ale kvůli chybě lékaře. Takovou smůlu má jeden pacient z tisíce. K podobným výsledkům došly také studie ve Švédsku a Velké Británii.

Taková otevřenost a přiznávání „doktorských“ chyb u nás zatím obvyklé nejsou. „Pořád ještě učíme studenty, že lékař chyby nedělá. A když nová sestřička na oddělení něco splete, slyší totéž – nesmíš dělat chyby. To je nesmysl. Chyby dělá každý,“ říká dětský lékař David Marx, který se podílel na přípravě standardů pro mezinárodní akreditace a dnes je člen správní rady instituce, která je provádí – Joint Commission International.

Dětského lékaře z pražské vinohradské nemocnice a učitele 3. lékařské fakulty UK, někdejšího asistenta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].