Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mafie sahá na NBÚ

Vypadá to jako pořádná ironie osudu. Když byl Karel Čermák ještě ministrem spravedlnosti, označil největší korupční skandál tuzemského soudnictví, totiž zmanipulované konkurzy v tzv. případu Berka, za aféru se „sicilským přídechem“ – rozuměj: sahající až do nejvyšších pater justice. Pár dní nato se však jeho jméno objevilo v případu také. „Exministr Čermák kryl soudce,“ zněl minulé pondělí titulek MF Dnes.

Karel Čermák je bezúhonný a úctyhodný muž, doyen české advokacie – a že by se na sklonku kariéry zapletl s mafií? Co si o tom myslet? Případ Berka je skutečně až nebezpečně rozlezlý a měly by kvůli němu přijít rezignace či vyhazovy. Prohřešek JUDr. Čermáka však očividně patří k těm nejmenším.

Přestřelka gentlemanů

Nejprve co se vlastně stalo. Při mnohaměsíčním vyšetřování podvodně vyhlašovaných bankrotů uvízlo v policejní síti několik konkurzních správců a jejich pomocníků, jeden krajský soudce (Jiří Berka) a nakonec i prorektor soukromé vysoké školy, autor řady odborných článků o konkurzech Vladislav Větrovec. Členové této skupiny měli známosti leckde: v justici, v Národním bezpečnostním úřadu, na Úřadu vlády. Očividně se jich po svém obvinění snažili využít, ale není známo, že by jim to k něčemu pomohlo.

Jméno exministra Čermáka se objevilo až v souvislosti s jiným případem. Větrovec a dva jeho vysoce postavení přátelé – Zdeněk Sovák z Nejvyššího soudu a L. N. z Nejvyššího státního zastupitelství – jsou stíháni také za opisování cizích článků. Někdo z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].