Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Maďarský sen o autonomii

Následky Trianonské mírové dohody, v důsledku které přišlo Maďarsko po první světové válce o dvě třetiny svého území a za hranicemi se ocitl každý třetí Maďar, nenechávají v klidu politiky v Budapešti ani po více než osmdesáti letech. Pro mnohé je to stále jedna z nejtragičtějších částí historie a dnešní území státu přirovnávají k organismu s amputovanými končetinami. Řešení vidí v autonomii Maďarů na sousedních územích. Po nedávném rozšíření Evropské unie doufají, že se jim bude v Bruselu teď lépe dařit tyto zájmy prosazovat.

Jako vzpruhu si rozšíření Unie vyložili i někteří z těch, o které tu jde. V polovině června byla v Oradei na severozápadě Rumunska založena Maďarská národní rada v Karpatské kotlině. Jde o iniciativu jedné z radikálnějších krajanských organizací, která se tak snaží vytvořit alternativu údajně neefektivní politice Budapešti. V otčině uvítala zprávu z Oradei zejména opozice, konkrétně strana Fidesz, které šéfuje někdejší premiér Viktor Orbán. Ten před pár týdny suverénně zvítězil ve volbách do evropského parlamentu. Má polovinu z 24 mandátů – se 47 % obdržených hlasů získala jeho strana nejvyšší podporu v celé Evropské unii. Hned dal najevo, že se na evropské úrovni bude za zájmy krajanů bít. Autonomii považuje za oprávněný požadavek, neboť ji mají jiné menšiny v různých státech Unie.

V této souvislosti stojí za povšimnutí, že Orbán je podpředsedou Evropské lidové strany, nadále nejvlivnější síly ve štrasburském parlamentu. Je však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].