Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kalouska na transportéru viděti

Ještě pořádně nezaschly podpisy pod smlouvami o pronájmu stíhaček gripen a armáda rozjíždí další obchod – nákup dvou stovek obrněnců za pětadvacet miliard korun. Dostupné informace zatím říkají, že podobnost obou záměrů není jen v ceně, ale i v podezřelých okolnostech, které je doprovázejí. Ale jeden rozdíl tu je. U stíhaček nás spojenci od nákupu odrazovali, transportéry by naopak v naší výzbroji viděli rádi. Také jsme se NATO zavázali, že si je do roku 2006 opatříme pro naši účast v mezinárodních operacích. Kvůli pranici zdejších lobbistů, kdo zakázku utrhne pro sebe, ovšem slib nebude splněn.

Ještě pořádně nezaschly podpisy pod smlouvami o pronájmu stíhaček gripen a armáda rozjíždí další obchod – nákup dvou stovek obrněnců za pětadvacet miliard korun. Dostupné informace zatím říkají, že podobnost obou záměrů není jen v ceně, ale i v podezřelých okolnostech, které je doprovázejí. Ale jeden rozdíl tu je. U stíhaček nás spojenci od nákupu odrazovali, transportéry by naopak v naší výzbroji viděli rádi. Také jsme se NATO zavázali, že si je do roku 2006 opatříme pro naši účast v mezinárodních operacích. Kvůli pranici zdejších lobbistů, kdo zakázku utrhne pro sebe, ovšem slib nebude splněn.

Umíchej 500 tanků a sto stíhaček

Armáda uvažuje o nákupu moderních obrněnců už osm let. Po roce 1998 vítězila představa ministra průmyslu Miroslava Grégra – vyvineme a postavíme vlastní „národní“ stroj. Úkolem byly pověřeny Strojírny Tatra Praha, během čtyř let dostaly od ministra Grégra na vývoj nového stroje s názvem Zubr skoro sto milionů korun. Když za to společnost loni na výstavě zbraní IDET v Brně předvedla pouze umělohmotnou maketu, dospěla ministerstva průmyslu i obrany k názoru, že tudy cesta nevede. Projekt byl zastaven.

Variantou číslo dvě se stal plán zveřejněný loni v zimě ministerstvem obrany: armáda prý nakoupí čtyři stovky nutně potřebných transportérů (za čtyřicet miliard korun) v zahraničí. O čtyři měsíce později vyrukoval premiér Vladimír Špidla s požadavkem snížit armádní rozpočet a vojáci se dohodli, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].