Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

A hrdina Nimr ho podřízl

Co se týče motivací a metod teroristů, výstižnější než analýzy či komentáře často bývají záznamy rozhovorů s autentickými pachateli. Pravda, seriózní média se tomuto žánru vyhýbají, protože nechtějí dělat terorismu reklamu, ale vždy se nějaká ta hlásná trouba najde. V poslední době ji reprezentuje například internetový čtrnáctideník Sawt al-Džihád (Hlas džihádu). Právě ten přinesl v polovině června – dva týdny po teroristickém přepadu cizinci obývaného komplexu v saúdskoarabském Chubáru, který probíhal čtyřiadvacet hodin ve třech etapách – záznam rozhovoru s operačním velitelem tohoto krveprolití, jímž byl Fawwáz al-Našámí.
Zabijáci byli jen čtyři – Fawwáz, Husajn, Nader a Nimr. Dokázali však krutě zavraždit 22 lidí a sami uprchnout s jedinou ztrátou.

Fotografie: Saúdskoarabské síly zasáhly pozdě a teroristům se podařilo uprchnout... Foto Al Arabiya • Autor: Respekt
Fotografie: Saúdskoarabské síly zasáhly pozdě a teroristům se podařilo uprchnout... Foto Al Arabiya • Autor: Respekt

Co se týče motivací a metod teroristů, výstižnější než analýzy či komentáře často bývají záznamy rozhovorů s autentickými pachateli. Pravda, seriózní média se tomuto žánru vyhýbají, protože nechtějí dělat terorismu reklamu, ale vždy se nějaká ta hlásná trouba najde. V poslední době ji reprezentuje například internetový čtrnáctideník Sawt al-Džihád (Hlas džihádu). Právě ten přinesl v polovině června – dva týdny po teroristickém přepadu cizinci obývaného komplexu v saúdskoarabském Chubáru, který probíhal čtyřiadvacet hodin ve třech etapách – záznam rozhovoru s operačním velitelem tohoto krveprolití, jímž byl Fawwáz al-Našámí.

Zabijáci byli jen čtyři – Fawwáz, Husajn, Nader a Nimr. Dokázali však krutě zavraždit 22 lidí a sami uprchnout s jedinou ztrátou. Jejich „úspěšnost“ tak připomíná 11. září 2001, kdy tři z celkem čtyř unesených letadel skutečně zasáhly předem stanovený cíl. Toto jsou ukázky z autentické výpovědi Fawwáze al-Našámího, jež musí být samozřejmě brány s tím, že fakta nelze stoprocentně ověřit, nicméně dikce, výrazivo a argumenty působí samy o sobě. Že se nejedná o podvrh, dokládá už skutečnost, že výpověď umístil na svůj server také americký nevládní Institut pro výzkum médií na Blízkém východě (MEMRI).

První útok

Vyrazili jsme z bytu ve tři čtvrtě na pět ráno. Když jsme se přiblížili k místu určení, převlékli jsme se, opásali se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].