Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tu obálku si nechte

Na Slovensku odsoudili prvního soudce za korupci. Dostal dva roky nepodmíněně za to, že v srpnu 2002 požadoval stotisícový úplatek za mírnější rozsudek. Otec obžalovaného se obrátil na policii, ta předávání peněz nahrála na video a úplatnému soudci už nic nepomohlo. S podobnými případy se v posledních měsících roztrhl pytel. Přistižen byl poslanec parlamentu, starosta a vicežupan, důstojnice Generálního štábu ozbrojených sil, exekutoři, lékaři, úředníci, vězeňští dozorci… Svůj nemalý podíl na tom má ministr vnitra Vladimír Palko a jeho kolega na rezortu spravedlnosti Daniel Lipšic. Jsou považováni za neúplatné politiky, kteří se při svém tažení řídí heslem „padni, komu padni“. Nemohou si před nimi být jisti ani jejich spolustraníci.

Fotografie: Mafián Mikuláš Černák byl odsouzen už před 4 lety, ale korumpoval i za mřížemi. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Mafián Mikuláš Černák byl odsouzen už před 4 lety, ale korumpoval i za mřížemi. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Na Slovensku odsoudili prvního soudce za korupci. Dostal dva roky nepodmíněně za to, že v srpnu 2002 požadoval stotisícový úplatek za mírnější rozsudek. Otec obžalovaného se obrátil na policii, ta předávání peněz nahrála na video a úplatnému soudci už nic nepomohlo. S podobnými případy se v posledních měsících roztrhl pytel. Přistižen byl poslanec parlamentu, starosta a vicežupan, důstojnice Generálního štábu ozbrojených sil, exekutoři, lékaři, úředníci, vězeňští dozorci… Svůj nemalý podíl na tom má ministr vnitra Vladimír Palko a jeho kolega na rezortu spravedlnosti Daniel Lipšic. Jsou považováni za neúplatné politiky, kteří se při svém tažení řídí heslem „padni, komu padni“. Nemohou si před nimi být jisti ani jejich spolustraníci.

Na 59. místě

Na žebříčku zkorupmovanosti, který každoročně sestavuje mezinárodní organizace Transparency International, obsadilo Slovensko loni nelichotivé 59. místo. Je tedy v partě se zeměmi jako Kolumbie, Peru, Chorvatsko a Salvador. Ze států střední Evropy skončilo hůře jen Polsko – naopak menší korupci mají v Belize, Botswaně, Namibii a Bahrajnu.

To ovšem nic nemění na tom, že ministr vnitra stíhá korupci, jak řečeno, také v řadách vlastního Křesťansko-demokratického hnutí. V dubnu byl obviněn starosta bratislavské městské části Rača a místopředseda Bratislavského samosprávného kraje, vysoký funkcionář KDH Pavol…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].