Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Tak kdo je vlastně vítěz?

Fotografie: Hádanka: Který z nich ve Štrasburku skutečně prosadí nejvíc? Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Hádanka: Který z nich ve Štrasburku skutečně prosadí nejvíc? Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Následující příspěvky pocházejí z čtenářských dopisů a z internetového diskusního fóra k výsledkům voleb do Evropského parlamentu. Do debaty se lze zapojit na www.respekt.cz.

Pro ODS to není úspěch

Komentátoři se v povolebních dnech předhánějí ve vyslovení zřejmého. ODS získala nejvyšší procento hlasů, největší vládní strana ČSSD naopak zůstala dokonce i za lidovci. Volební účast byla nízká. Komunisté posilují, Unie svobody je již mimo hru. Voliči chtějí známé osobnosti v čele nestranických kandidátek. To vše je jako říkat o kostce, že je to kostka.

ODS vyhrála, ale není vítězem. Po kampani za 30 milionů získala pouze třicet procent hlasů, tedy zhruba tolik, kolik měla již v průzkumech před půl rokem. Vzhledem k mimořádné neschopnosti zejména sociální demokracie a unionistů vysvětlovat občanům své kroky a k nepřetržitému pádu popularity vlády od minulého roku ODS valný náskok nezískala. Namísto toho jí vyrostla hned dvojí konkurence: Železný s Bobošíkovou jako nejpředstavitelnější možné pravicově-populistické seskupení a Zieleniecovi Evropští demokraté. Fakt, že tito „nezávislí“ získali dohromady skoro dvacet procent, padá na vrub neschopnosti vedení ODS získat nové voliče.

Když se ohlédneme za evropskými volbami nikoli očima získaných procent, ale nastolených tendencí, vidíme zhruba následující. Neúspěch ČSSD je dán neúčastí sociálnědemokratických voličů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].