Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Matka dělá potíže

Rodinné drama je v současné britské kinematografii velmi populárním žánrem. Od poloviny 90. let, kdy se po celém světě úspěšně promítal film Mika Leigha Tajnosti a lži, vzniklo nespočet dalších titulů postavených na postupném narušování rodinné idyly zevnitř. Po čase se zdálo, že těch tajností a lží je už přece jen příliš. Takže když přišel loni do Cannes film Matka režiséra Rogera Michella a scenáristy Hanifa Kureishiho, mluvilo se o něm většinou pouze v souvislosti s jeho lechtivou zápletkou. Milostný vztah šedesátileté ženy a třicetiletého mladíka se na plátně nevidí často. Minulý týden se Matka dostala do české distribuce a diváky čeká překvapení: drama inzerované jako sexuální zemětřesení je nečekaně decentní a navíc velmi zdařilé.

Fotografie: May chce zase žít... Foto: HCE • Autor: Respekt
Fotografie: May chce zase žít... Foto: HCE • Autor: Respekt

Rodinné drama je v současné britské kinematografii velmi populárním žánrem. Od poloviny 90. let, kdy se po celém světě úspěšně promítal film Mika Leigha Tajnosti a lži, vzniklo nespočet dalších titulů postavených na postupném narušování rodinné idyly zevnitř. Po čase se zdálo, že těch tajností a lží je už přece jen příliš. Takže když přišel loni do Cannes film Matka režiséra Rogera Michella a scenáristy Hanifa Kureishiho, mluvilo se o něm většinou pouze v souvislosti s jeho lechtivou zápletkou. Milostný vztah šedesátileté ženy a třicetiletého mladíka se na plátně nevidí často. Minulý týden se Matka dostala do české distribuce a diváky čeká překvapení: drama inzerované jako sexuální zemětřesení je nečekaně decentní a navíc velmi zdařilé.

Pozor na zápletku

Film začíná několika krátkými záběry na starší manžele May a Tootse, žijící v tichosti a nudě kdesi na anglickém maloměstě. Nedozvíme se nic o jejich postavení či osobní historii, sledujeme pouze dvě stará těla a jejich zmechanizovaný vztah. Velmi rychle se pak společně s nimi přesuneme do centra Londýna, kam jedou navštívit své již dospělé děti. Během návštěvy však starý pán náhle zemře. May se rozhodne zůstat v Londýně a střídavě přebývá v luxusním domě v prestižní čtvrti Notting Hill u svého upracovaného syna a v malém bytě nervově labilní dcery. Zatímco May se pomalu probouzí po dlouhých letech emočního spánku a začíná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].