Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z cesty, pan ministr pracuje

Fotografie: Fakt to nejde sundat. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Fakt to nejde sundat. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Poté co novináři MF Dnes přistihli několik členů vlády při bezohledně rychlé jízdě, vyvstal nečekaný problém. Čeští ministři oznámili, že když přijdou o možnost porušovat silniční předpisy, nebudou schopni svou práci zvládnout. To zákonitě vyvolává otázku, jak to dělají vrcholní administrátoři v jiných státech Evropské unie, kteří se nemohou vyvyšovat nad ostatní občany, a zatím není zřejmé, že by v konečném efektu odváděli horší výkon než jejich české protějšky. Ve vzduchu spíš visí podezření, že si zdejší organizátoři země neumějí zorganizovat svůj vlastní čas.

Vinař nepočká

„Pan ministr pracuje pořád,“ sděluje mluvčí ministerstva práce Kateřina Prejdová. „Pan ministr pracuje do půlnoci, musím ho za to obdivovat,“ říká pro změnu mluvčí šéfa rezortu dopravy Ludmila Roubcová. „Ministr je velmi aktivní a jeho program je supernabitý,“ ujišťuje šéf kanceláře ministra kultury Pavel Zeman. „Když vám ukážu itinerář, jak má poskládaný program, tak každá cesta do parlamentu znamená majáček,“ oznamuje mluvčí ministra průmyslu Ivo Mravinac.

Otázky na program ministrů v jejich sekretariátech obvykle vyvolávají nervózní ujišťování, že ministr má několik funkcí a téměř se nezastaví. Jenže pokaždé, když veřejnost v poslední době přistihla své administrátory při bezohledné, riskantní jízdě, ukázalo se, že věčně pracující obětavci právě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].