Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Soucit pro Maradonu

Tep v žilách evropských fanoušků kopané se od soboty zrychluje, ovšem na druhé straně světa v Argentině chabne srdeční sval fotbalisty, jehož slávě se ani David Beckham nevyrovná. Teprve 44letý Diego Maradona, jeden z nejtalentovanějších hráčů historie, po dlouhé závislosti na kokainu skončil jako troska. Před měsícem byl převezen do nemocnice v Buenos Aires, kromě srdce mu už kolabovaly také plíce. Lékaři ho dali do kupy, takže mohl opět domů, ale kdo ví, jak dlouho bude tento muž, který už sotva vnímá okolí, ještě žít.

Maradona je už dnes ve své vlasti podobnou ikonou jako Evita Perónová nebo Che Guevara. V pouhých sedmnácti hrál za národní reprezentaci. V nevídané rychlosti uměl vést míč těsně před sebou a nadchnout diváky technickými kousky. Když však jako 22letý přestoupil do FC Barcelona, začaly se projevovat jeho sebeničivé sklony. Obcházel noční kluby, šňupal kokain a klub ho nakonec prodal do Itálie. Tam se Maradona vzchopil a podprůměrný FC Neapol dovedl v roce 1987 k titulu. Rok předtím dal na památném světovém šampionátu v Mexiku gól rukou Anglii a nejapně to prohlašoval za „ruku Boží“. Sluší se ale připomenout, že po pár minutách tehdy vstřelil další, už regulérní gól, když skvostně obehrál takřka celý anglický mančaft.

Bylo by snadné říct, že tahle pohaslá hvězda si kvůli drogám a lhaní nezaslouží soucit, natož vstup do fotbalového panteonu. Není to zrovna vzor mladých jako Pelé. Ale také se bude vždy lišit od Evity Perónové i Che…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].