Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Prostě jsem prohrál důležitou věc

Fotografie: Karel Čermák. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Karel Čermák. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Po deseti měsících ve vládě rezignoval v sobotu na post ministra spravedlnosti nestraník Karel Čermák. Zde je jeho vysvětlení.

Co vás vedlo k odstoupení a kdy jste o něm informoval premiéra?

Dohodli jsme se už na konci května a pan premiér souhlasil. Jediným důvodem je, že jsem na vládě prohrál z mého pohledu zásadní debatu o odebrání třináctých a čtrnáctých platů v justici.

Proč je to takový problém? Vláda se snaží šetřit.

Soudnictví je ve zvláštním postavení a obávám se, že to může vyvolat problémy. Už dnes si veřejnost stěžuje, že jsou soudy pomalé, a tento krok ke změně určitě nepřispěje.

Jaký bude dopad na rychlost řízení?

Když jsem nastupoval, byl vztah mezi mocí výkonnou a soudní napjatý kvůli platům a pomalosti soudců. Já jsem se to pomalu snažil změnit. Tento krok ale povede k dalšímu zvýšení napětí. Mimochodem i Ústavní soud už jednou rozhodl, že odebrání 13. a 14. platů je v rozporu s ústavou. Obávám se, že bude podána další stížnost, a už fakt, že se soudci soudí s vládou, je nebezpečný.

Není to ale předčasné? Vždyť návrh vlády ještě neprošel parlamentem. Váš odchod spíš vypadá jako úprk z vlády, která má problémy.

Čekání by ode mne nebylo férové a to ze dvou důvodů. Za prvé jsem prohrál už ve chvíli, kdy jsem nedokázal přesvědčit vládu. A za druhé, v parlamentu bych tento návrh při projednávání musel jako člen vlády…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].