Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Právo nepatří jen právníkům

Tak důležitý a zásadní zásah do tuzemského práva tu nebyl od přijetí ústavy: minulou středu vláda schválila dlouho chystaný návrh kompletně nového trestního zákoníku. Přijme-li ho i parlament, začne platit od ledna 2006.
Do médií už dříve prosakovaly některé dílčí zprávy: až o pět let se zvýší některé trestní sazby, stíháno bude klonování lidí a stejně jako dosud i eutanazie, trestně odpovědné budou nově i právnické osoby… Nový kodex ale není téma jen pro experty – na to se týká příliš mnoha lidí. Ve veřejné debatě má své místo i hledisko zdravého rozumu a tvůrci zákona by měli vysvětlovat své záměry dříve, než nám výsledek jejich práce začne příliš komplikovat život.

Fotografie: Tohle není práce pouze pro experty. Na to se týká příliš mnoha lidí. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tohle není práce pouze pro experty. Na to se týká příliš mnoha lidí. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Tak důležitý a zásadní zásah do tuzemského práva tu nebyl od přijetí ústavy: minulou středu vláda schválila dlouho chystaný návrh kompletně nového trestního zákoníku. Přijme-li ho i parlament, začne platit od ledna 2006.

Do médií už dříve prosakovaly některé dílčí zprávy: až o pět let se zvýší některé trestní sazby, stíháno bude klonování lidí a stejně jako dosud i eutanazie, trestně odpovědné budou nově i právnické osoby… Nový kodex ale není téma jen pro experty – na to se týká příliš mnoha lidí. Ve veřejné debatě má své místo i hledisko zdravého rozumu a tvůrci zákona by měli vysvětlovat své záměry dříve, než nám výsledek jejich práce začne příliš komplikovat život.

Duch Gottwalda a Zápotockého

Svěřit práci expertům může přinést nečekané úlety. Například chystaný nový občanský zákoník – což bude změna srovnatelná s trestním kodexem – jeho erudovaný autor napoprvé sepsal (snad z obdivu k první republice) v nepříliš srozumitelné archaické češtině a teprve po kritice kolegů se vrátil k modernímu jazyku. Jiný expert připravil nový bankrotový zákon – ovšem v duchu představ tuzemských soudů, nikoli věřitelů.

U trestního kodexu je třeba být tím spíš ve střehu: jako málokterý jiný zákon zasahuje do občanských práv. Společnost v něm prohlašuje, jaké činy považuje za svá tabu (proto je v něm tradičně nedotknutelnost života, zákaz incestu apod.)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].