Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Mantra za sedm miliard

Paradoxně se to stalo zaklínadlem socialistických vlád: české nezaměstnané spasí zahraniční investoři, které do země nalákají dotace z veřejné kasy a daňové prázdniny. Stát za existence Zemanovy a Špidlovy vlády takto vynaložil sedm miliard korun a mnohonásobně vyšší sumu odpustil na daních. Vládní agentura na lákání investorů Czechinvest slibuje, že každá taková koruna se do roku 2010 čtyřikrát vrátí. Systému investičních pobídek se nyní podíval na zoubek Nejvyšší kontrolní úřad – a označil jej za černou díru na peníze daňových poplatníků.

Fotografie: Měli sem jít Kanaďani, dali ale přednost Chile. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Měli sem jít Kanaďani, dali ale přednost Chile. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Paradoxně se to stalo zaklínadlem socialistických vlád: české nezaměstnané spasí zahraniční investoři, které do země nalákají dotace z veřejné kasy a daňové prázdniny. Stát za existence Zemanovy a Špidlovy vlády takto vynaložil sedm miliard korun a mnohonásobně vyšší sumu odpustil na daních. Vládní agentura na lákání investorů Czechinvest slibuje, že každá taková koruna se do roku 2010 čtyřikrát vrátí. Systému investičních pobídek se nyní podíval na zoubek Nejvyšší kontrolní úřad – a označil jej za černou díru na peníze daňových poplatníků.

Za hory, za lesy

Ještě Tošovského vláda na svém předposledním jednání v červnu 1998 přiklepla devítitisícové Bystřici nad Pernštejnem dotaci 16 milionů na vybudování průmyslové zóny. „Čekali jsme, že v sousední Rožínce skončí těžba uranu a bude zde přes tisícovku nezaměstnaných,“ říká starosta městečka skrytého v kopcích Českomoravské vysočiny František Novotný. Sehnal si tedy zahraničního investora (byla jím kanadská firma, která tu chtěla vybudovat dřevařský závod a zaměstnat 600 lidí), nabídl pozemek a přesvědčil vládu, aby zaplatila výstavbu inženýrských sítí. Kanaďané si to ale později rozmysleli – továrnu nakonec postavili v Chile – a Bystřičtí od té doby shánějí, kdo by pole na kraji města o rozloze 13 hektarů obsadil. „Dali jsme i sto tisíc za dálniční poutač, že je zde volná průmyslová zóna. Byly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].