Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

I liberálové mají svou budoucnost

Reaguji na text Ondřeje Kundry Budoucnost českých liberálů (Respekt č. 23/2004). Autor v něm opakuje chybnou tezi o spásnosti jedné značky. Neříká, čím například existence LiRA a její aktivity oslabují ostatní. Tím, že zásadně přispěla k předběžné dohodě deseti stran o spolupráci v podzimních senátních volbách 2004? Tím, že financuje činnost Institutu K. H. Borovského, jediného nesocialistického politického institutu, který není propojen s ODS? Tím, že s kolegy z Cesty změny a ODA nabízíme liberální projekt Evropské liberální fórum pro budoucí efektivní spolupráci?

Rád bych také připomněl, že LiRA není v průzkumech zjišťována, proto není možné uvést, že má podporu 1,1 %, neboť relevantní číslo prostě není k dispozici.

Autor dále píše, že čeští liberálové trpí lpěním na značkách a funkcích předsedů. Faktem ale je, že slučování stran brání zákony, které neumožňují převést státní příspěvek za mandáty (poslanců, senátorů a krajských zastupitelů) na jiný subjekt (IČO). I přesto ovšem existují čtyři možné scénáře budoucí integrace liberálních stran.

Ondřej Kundra rovněž tvrdí, že jsem se situací spokojen. Omyl. Nic není více vzdáleno realitě. Jsem dnes a denně frustrovaný z neschopnosti nás liberálů vytvořit podmínky pro úspěšnou liberální formaci vedle konzervativní ODS a KDU-ČSL. Částečnou a občasnou spokojenost mám jen z toho, jak LiRA…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].