Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zombie filmy útočí

Remake jednoho z pilířů zombie hororu, Úsvitu mrtvých od legendárního amerického režiséra George A. Romera (64), vstoupí příští týden do českých kin. Podle Romerovy předlohy jej jako svůj debut natočil režisér Zack Snyder (38). Po chudých letech, která uběhla od originálně pojatého Mlčení jehňátek nebo Vřískotu, se tak horor znovu dostává do centra diváckého i kritického zájmu. A nezasaženým divákům se nabízí jedinečná možnost seznámit se s fenoménem, jenž již několik desítek let neodmyslitelně patří k západní filmové kultuře.

Pokleslý žánr

Označení zombie u nás před pár lety proslavil architekt Zdeněk Lukeš, který jím častoval Karla Gotta. Není vůbec náhoda, že se tento titul s oblibou používá v souvislosti s umělci normalizační éry a zároveň pro reprezentanty konzumního zábavního průmyslu.

V zombies, tedy nemrtvých/neživých, rozpadajících se bytostechs nulovou inteligencí, u nichž hrají prim instinkty a pudy, se odráží odvěká fascinace člověka oživlými mrtvolami. Základ tohoto fenoménu najdeme už v biblickém zmrtvýchvstání Lazara, v nejrůznějších náboženstvích, v africké černé magii a voodoo. Právě legendy o voodoo, umění haitských kněží zbavit lidské tělo duše, stály bezprostředně za vstupem zombies na filmové plátno. Na přelomu 60. a 70. let, když se tyto horory etablovaly jako významná součást americké popkultury, reprezentují zombies masu, v níž jedinec ztrácí svou individualitu a proměňuje se v lehce nahraditelný článek v řadě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].