Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zachraňte manžele Škárkovy

Byli symbolem nadějných změn, nyní jsou na útěku. Manželé Škárkovi se předloni vzepřeli sociálním úředníkům a za pomoci ombudsmana se jim podařilo zastavit oficiálně nařízený rozpad své rodiny. Jejich čtyřem dětem svitla šance vrátit se z ústavů zpět za rodiči. Nakonec ten sen dopadl jinak.

Fotografie: Pěstounská rodina Bártových si vysoudila Marušku... Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Pěstounská rodina Bártových si vysoudila Marušku... Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Byli symbolem nadějných změn, nyní jsou na útěku. Manželé Škárkovi se předloni vzepřeli sociálním úředníkům a za pomoci ombudsmana se jim podařilo zastavit oficiálně nařízený rozpad své rodiny. Jejich čtyřem dětem svitla šance vrátit se z ústavů zpět za rodiči. Nakonec ten sen dopadl jinak.

Osud jménem Krinke

„Lidé tohoto druhu pouze snižují kvalitu genofondu,“ napsal o manželích Zlatě a Petrovi Škárkových před šesti lety do svého znaleckého posudku brněnský psycholog Alexandr Krinke. „Z dětí v jejich péči mohou vzejít pouze další nepřizpůsobiví jedinci.“ Tyto věty rozhodly o dalším osudu.

Škárkovi byli v hledáčku sociálních pracovnic už nějakou dobu předtím. Žili na hranici životního minima, matka byla na mateřské, otec nemohl sehnat stálou práci a živil rodinu z příležitostných brigád. Když jednou pro dlužnou fakturu odpojil energetický závod proud, věci se daly do pohybu: do domku Škárkových ve vesnici Trstěnice nedaleko Znojma dorazily čtyři sociální pracovnice s osmi policisty a beze slova odvezli manželům všechny děti. Na základě citovaného psychologického posudku putovala roční Maruška do kojeneckého ústavu a ostatní děti (šest, devět a dvanáct let) do dětského domova. „Byli jsme bezradní,“ vzpomínala později na ty chvíle Zlata Škárková, která sama strávila dětství v ústavu.

Když sociální pracovnice přidělily jejich nejmladší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].