Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Unie hledá šéfa

Představte si následující inzerát v rubrice zaměstnání: Hledá se člověk na místo šéfa vlivného úřadu s platem přes 700 tisíc korun měsíčně, možnostmi soukromě povečeřet s britským premiérem či polským prezidentem a naopak mizivým rizikem skončit během pětiletého funkčního období na dlažbě. Leckdo by možná neodolal, přesto je nový předseda Evropské komise sotva dva týdny před nominací stále neznámá figura. Jednotliví lídři EU upletli ze svých představ o příštím „evropském premiérovi“ tak hustou síť, že jí zřejmě nakonec projde ten, který všem ostatním bude nejméně vadit.

Úředník i vizionář

Post šéfa Komise je pro evropskou politiku klíčový. Právě tento úřad má exkluzivní pravomoc navrhovat zákony upravující život uvnitř Unie, které pak platí ve všech členských státech. Kromě toho dohlíží na dodržování stávajících pravidel a může tak například hnát jednotlivé vlády před soud kvůli nedovolené pomoci soukromým podnikům či za to, že překračují rozpočtové deficity, jako se to nyní děje v případě Paktu stability. Komise tak vlastně funguje jako katalyzátor zájmů národních vlád a měla by chránit to, co je dobré pro celek.

Z toho logicky plyne, že předseda bruselské úřadovny by měl být zručný manažer a vyjednávač, ale také člověk s vizí. Vybírají ho premiéři a prezidenti členských zemí – letos poprvé také z východní Evropy – a stát se jím může vlastně kdokoli, žádné formální požadavky tu nejsou. Zato těch nepsaných je celá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].