Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mistři chtějí do držky

Fotografie: Občas sice někoho přizabijí, ale jak by se fotbalistům hrálo bez diváků? Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Občas sice někoho přizabijí, ale jak by se fotbalistům hrálo bez diváků? Foto: ČTK • Autor: Respekt

Baník Ostrava se stal mistrem a jeho stadion je podobně jako třeba anglické fotbalové svatostánky vyprodaný. Rozdíl je v tom, že fanoušci Baníku z radosti nad úspěchem svého klubu rozbíjejí vlaky, demolují tribuny a v přilehlých ulicích napadají a bijí náhodné kolemjdoucí. Násilí na veřejnosti, které již nelze tolerovat. Jak mu ale zabránit? V situaci, kdy kluby dávají těm nejnebezpečnějším chuligánům vstupenky zdarma a fotbalisté se jim chodí klanět, se odpověď hledá obtížně.

Mezi námi nenormály

„Nevim. Prostě se servem. Dáme si do držky. Já nevim proč,“ říká Leluš, čtyřicetiletý fanoušek Baníku Ostrava, kterého jarní slunce po deštivém dni vylákalo na zahrádku vesnické pivnice nedaleko Ostravy. Baníku Leluš podle svých slov fandí od narození, na výjezdy vyráží od patnácti. Rvačky jsou prý stejné jako před dvaceti lety. Jeho ruce a obličej prozrazují, že jich zažil hodně. Je jeden z mála, který souhlasí s rozhovorem: „Nediv se. Všichni jsou teď zalezlí. Policajti nás zavíraj.“ Zloba úřadů souvisí s nedávným incidentem v Opavě, kde milovníci „Baníčku“ cestou na zápas svého týmu krutě zbili a zkopali kolemjdoucího mladého muže.

Během ligy není problém ostravské fanoušky najít ve známé restauraci Parlament v Ostravě-Porubě. Před mačem se hospoda mění v továrnu na fotbalovou choreografii a návštěvník zde může vidět desítky urostlých mužů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].