Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Krumlov jako disneyland

Tu změnu nelze přehlédnout. Ne každý si ji připouští a ne každému je milá, ale stala se realitou, s níž je třeba se vyrovnat: poprvé v sedmisetleté existenci středoevropského historického města dochází před našima očima k bezprecedentní změně jeho funkce. Klasické město poskytovalo svým obyvatelům několik základních funkcí – ochranu, prostor k životu a k sociálním kontaktům a možnost směny. Dnes však mají historická sídla (a zejména jejich jádra) pouze jedinou hlavní funkci – a tou je zábava. Od disneylandů se liší jenom tím, že ji nabízejí v méně nápadné a méně prvoplánové podobě a v bytelnějších kulisách.

Tu změnu nelze přehlédnout. Ne každý si ji připouští a ne každému je milá, ale stala se realitou, s níž je třeba se vyrovnat: poprvé v sedmisetleté existenci středoevropského historického města dochází před našima očima k bezprecedentní změně jeho funkce. Klasické město poskytovalo svým obyvatelům několik základních funkcí – ochranu, prostor k životu a k sociálním kontaktům a možnost směny. Dnes však mají historická sídla (a zejména jejich jádra) pouze jedinou hlavní funkci – a tou je zábava. Od disneylandů se liší jenom tím, že ji nabízejí v méně nápadné a méně prvoplánové podobě a v bytelnějších kulisách.

Kafka a Viewegh

Ještě před třiceti čtyřiceti roky přicházeli návštěvníci do měst hlavně za poznáním. To se změnilo a nejrůznější ankety i průzkumy dokládají, že dnes jsou nejvýznamnějším lákadlem zábava a nákupy. A protože se kupují především zbytné věci, i nakupování samo se stalo jenom zvláštním druhem zábavy. Stále je sice ještě možné potkat klidné skupiny turistů soustředěně diskutující nad památkami, ale je to úkaz čím dál vzácnější a svým způsobem okrajový.

Památkáři a historici mají pečlivě vypracované a prověřené postupy, jak s úspěchem chránit budovy, ale jak to je s duchem města? Vždyť turisté sami často uvádějí, že v daném místě je neláká ani tak nějaká konkrétní památka, nýbrž spíše možnost projít se a nadýchat se charakteristické atmosféry. Zdá se však, že s městy dnes paradoxně zacházíme způsobem, který jde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].